Poslanec Stančík inicioval mimoriadne rokovanie zahraničného výboru, na koberček si chce zavolať Maroša Žilinku

0

21.1.2022 Koaličný poslanec Andrej Stančík (OĽaNO) požiada predsedu zahraničného výboru Národnej rady SR o zvolanie mimoriadneho rokovania, na ktoré bude predvolaný generálny prokurátor Maroš Žilinka. Ako ďalej hnutie OĽaNO informovalo v tlačovej správe, poslanec žiada, aby generálny prokurátor objasnil okolnosti svojej nedávnej návštevy v Moskve.

povedal Stančík.

Zároveň pripomenul, že Žilinka navštívil Rusko ako jediný generálny prokurátor z krajín Európskej únie a rokoval s osobou, ktorá je na sankčnom zozname EÚ. Otázky podľa poslanca vyvoláva aj jeho politizácia obrannej dohody s USA a pripomienky nad rámec funkcie generálneho prokurátora.

Súčasťou zahraničnej pracovnej cesty generálneho prokurátora v Moskve bol aj podpis Programu spolupráce medzi Generálnou prokuratúrou SR a Generálnou prokuratúrou Ruskej federácie na roky 2022 a 2023.

Spolupráca sa podľa dohody má zameriavať na oblasti korupcie, extrémizmu, kyberkriminality, ekologických trestných činov, ako aj v oblasti ochrany práv a oprávnených záujmov sociálne zraniteľnej skupiny občanov.

Žilinka sa v Rusku zúčastnil spolu s prvým námestníkom Jozefom Kanderom na oslavách 300. výročia ruskej prokuratúry.

Viac k témam: oficiálna návšteva, sankčný zoznam EÚ
Zdroj: Webnoviny.sk – Poslanec Stančík inicioval mimoriadne rokovanie zahraničného výboru, na koberček si chce zavolať Maroša Žilinku © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -