Primátori Sliača, Zvolena a Banskej Bystrice sa od poslancov dožadujú informácií k obrannej dohode s USA

0

15.1.2022 Primátori Sliača, Zvolena a Banskej Bystrice adresovali poslancom Národnej rady SR (NR SR) list s otázkami k obrannej dohode s USA, o ktorej budú rozhodovať po tom, ako ju podporila vláda.

Na stránke mesta Sliač o tom informuje jeho primátorka Ľubica Balgová s tým, že dôvodom je množstvo otázok, na ktoré obyvatelia miest a obcí v okolí sliačskeho letiska nepoznajú odpovede.

popisuje primátorka.

Poslancom NR SR preto adresovali spoločný list, lebo práve oni budú rozhodovať o dohode, a tým o budúcnosti letiska a jeho okolia.

doplnila Balgová s tým, že ako primátorov ich zaujímajú záruky zachovania bezpečnosti a zdravia obyvateľov. dodala primátorka.

uvádza k tejto téme na sociálnej sieti primátorka Zvolena Lenka Balkovičová.

Dodáva, že obyvatelia sa pýtajú aj na možné dopady obrannej spolupráce na ich život. uzatvára zvolenská primátorka.

Vláda na rokovaní v stredu 12. januára podporila s pripomienkami návrh na uzavretie Dohody o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou Slovenskej republiky a vládou Spojených štátov amerických (USA). Zmluva vytvára právny rámec pre posilnené partnerstvo a spoluprácu medzi oboma krajinami.

Upravuje tiež podmienky prítomnosti príslušníkov amerických ozbrojených síl na Slovensku a štandardizuje spoluprácu medzi ozbrojenými silami Slovenska a USA. Podobnú dohodu o obrannej spolupráci má podpísanú 23 z 30 členských krajín Organizácie severoatlantickej zmluvy (NATO). Slovensko viedlo rokovania o obrannej spolupráci s USA od roku 2018. V predošlej vláde ju však blokovala Slovenská národná strana (SNS).

Viac k témam: obranná dohoda USA a Slovenska
Zdroj: Webnoviny.sk – Primátori Sliača, Zvolena a Banskej Bystrice sa od poslancov dožadujú informácií k obrannej dohode s USA © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -