Chcete sporiť svojim najmenším? Poradíme, čo sa oplatí

0

9.12.2021 Príchod nového člena do rodiny prináša veľa radosti. Tí prezieravejší sa aj v najkrajších chvíľach pozerajú dopredu. Ako nasporiť potomkovi zopár eur na štart do života? S Michalom Ďurišom, partnerom sprostredkovateľskej spoločnosti Umbrella Group v Bratislave, sme pre vás pripravili prehľad produktov na sporenie pre najmenších, ktoré ponúkajú banky na Slovensku:

Ak ste sa spoliehali na klasiku, ktorou je vkladná knižka, pokračujte v čítaní bodom číslo 2. Posledná väčšia banka na slovenskom trhu poslala tento prežitý produkt ešte na začiatku roka 2021 do vesmíru — symbolicky v stratosférickom balóne. “Vkladnú knižku ako bankový produkt ponúka dnes na Slovensku už len jedna menšia banka. Nahradili ju sporiace vklady, čo sú vlastne jej digitálne alternatívy,” spresňuje Michal Ďuriš.
Ak by ste chceli novému členovi rodiny prikladať euro k euru, ktoré postupne vytvorí vstupný kapitál do života, jednou z možností je sporiaci účet. ,,Problémom sporiacich účtov je, že sú málo výnosné. Nízke úrokové sadzby na hypotékach znamenajú automaticky nízke úrokové sadzby na vkladoch,” upozorňuje Ďuriš. Platí tiež, že ak úrokové sadzby pri hypotékach podliezajú hranicu 1 percenta, pri sporiacich účtoch je touto hranicou 0,5 percenta. Sporiace programy s hravými názvami, ktoré banky ponúkajú špeciálne pre deti, nie sú výnimkou. Naopak, sú zväčša kópiou týchto produktov. ,,Ak banky umožňujú dlžníkom s hypotekárnymi úvermi zafixovať si nízky úrok bez problémov aj na 10 rokov, nedá sa očakávať, že by sa  niečo významne zmenilo v najbližších rokoch pri úrokoch na sporiacich účtoch,” pripomína Ďuriš. Že vám vaša banka sľubuje na sporiacom vklade podstatne lepšie úročenie? Pravdepodobne pôjde o marketingový ťah. “Sporiace produkty bánk  sú aktuálne hlboko pod infláciou a často aj hlboko pod tým, čo sú ľudia ochotní akceptovať.”
O čosi vyšší výnos možno “uhrať” pri termínovanom vklade. Aj tu sa pri fixácii na 5 rokov sporiteľ len výnimočne dopracuje k úroku vo výške 1 percenta. A aj to má háčik. A nie jeden. Na začiatku sporenia je potrebné v banke zložiť v hotovosti konkrétnu sumu, ktorá sa v budúcnosti nedá navyšovať. “Táto forma nie je vhodná ani tak na sporenie, skôr na uloženie peňazí,” vysvetľuje Michal Ďuriš. Treba tiež počítať s tým, že aj peniaze na termínovanom vklade budú v najbližších rokoch strácať na hodnote. Dôvodom je inflácia. “Je veľmi pravdeopodobné, že ak si niekto vloží peniaze na termínovaný vklad, o päť rokov si za ušetrené peniaze kúpi menej tovarov a služieb ako v čase, keď tam tie peniaze vkladal,” upozorňuje Michal Ďuriš.
Pomerne stabilným produktom, ktorý je zárukou výnosu, ostáva stále stavebné sporenie. Aj tu sa však kopia “ale” a pribúdajú podmienky, ktoré robia tento produkt stavebných sporiteľní čoraz ťažšie dostupným. Zaujímavým robí stavebné sporenie úrok okolo 1 percenta. “Plus je tam stavebná prémia. Aby ste však mali nárok na plnú prémiu, musíte dať pomerne vysoký ročný vklad, aktuálne je to 2 800 eur. Súčasne treba uhrádzať ročný poplatok. Niečo zarobíte, ale niečo aj zaplatíte,” zhrnul Ďuriš.
Investičné životné poistenie, ktoré si poistenec po dosiahnutí plnoletosti vyberie? To môže byť podľa Michala Ďuriša cesta. Pri horizonte 15 až 20 rokov je podľa neho však najlepším riešením portfólio fondov v kombinácii s rizikovým poistením. “Kombinácia dlhopisových, realitných a akciových fondov je v súčasnosti najlepšie východisko, ako prebiť infláciu,” zdôraznil partner spoločnosti Umbrella Group. Pri poistení sa podľa neho treba orientovať na riziká, ktoré by dieťa a tým pádom aj jeho rodičov ovplyvnili dlhodobo: na poistenie trvalých následkov úrazu a kritických chorôb. “Rodičia sú často z minulosti nastavení na poistenie krátkodobejších rizík, ako sú menšie úrazy, hospitalizácia alebo chirurgický zákrok. Ak má však rodina finančnú rezervu, poistenie týchto rizík je druhoradé alebo dokonca zbytočné.”

Informačný servis

Viac k témam: PR, Sporenie
Zdroj: Webnoviny.sk – Chcete sporiť svojim najmenším? Poradíme, čo sa oplatí © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -