Štátne hmotné rezervy taja COVID nákupy, Nadácia Zastavme korupciu podala trestné na Rudolfa

0

1.12.2021
aktualizované 30. novembra 13:58

Nadácia Zastavme korupciu podala už druhú žalobu na Správu štátnych hmotných rezerv. Tá podľa nadácie odmieta poskytnúť informácie o COVID nákupe.
Nerešpektovanie rozhodnutia súdu
Ako ďalej informovala, zároveň polícii doručila trestné oznámenie na predsedu úradu Jána Rudolfa, a to za nerešpektovanie prvého rozhodnutia súdu v tejto veci.
Viac o téme: Koronavírus
“Stáva sa nám opakovane, že si zástupcovia štátu svojvoľne vykladajú infozákon, odmietajú sprístupniť povinné údaje a vyhýbajú sa takto verejnej kontrole. Hmotné rezervy sú exemplárnym príkladom, preto sme sa rozhodli obrátiť aj na políciu, keďže podľa právnej analýzy, ktorú sme si nechali urobiť v renomovanej advokátskej kancelárii by mohlo konanie predsedu napĺňať skutkovú podstatu trestného činu zneužitia právomocí verejného činiteľa,” uviedla Zuzana Petková z Nadácie Zastavme korupciu.
Dynamický nákup systému
Nadácia žiadala informácie k zákazke s firmou, ktorá štátu dodávala komponenty k testom na COVID 19. Mala totiž informácie, že verejné obstarávanie a nákup nemusel byť v poriadku. Pýtala sa na zloženie výberovej komisie, zápisnice z jej rokovania a žiadala zoznam ďalších spoločností, ktoré súťažili.

Hmotné rezervy to odmietli sprístupniť so zdôvodnením, že zákazku vysúťažili v rámci dynamického nákupného systému (DNS) a po dobu dvoch rokov, kým DNS trvá, nemôžu poskytnúť ani názvy súťažiacich firiem. A to pre obavu, že tieto by sa potom mohli medzi sebou dohadovať.

Nadácia odmietnutie považovala za účelové a obrátila sa na súd. Krajský súd Bratislava jej dal v júni za pravdu a odmietavé rozhodnutie hmotných rezerv zrušil. Napriek verdiktu súdu predseda Rudolf opätovne odmietol poskytnúť požadované údaje, čím si podľa nadácie nesplnil povinnosti, ktoré vyplývajú z jeho právomocí.
Rudolf sa chce brániť
Správa štátnych hmotných rezerv v reakcii uviedla, že Krajský súd v Bratislave rozhodol o zrušení rozhodnutia Správy štátnych hmotných rezerv a potvrdzujúceho rozhodnutia predsedu úradu z roku 2020 a vec vrátil štátnym rezervám na nové konanie.

Ako ďalej upozornila, súd nezaviazal štátne rezervy informácie sprístupniť, ale skúmať, či požadované informácie možno sprístupniť v obmedzenom rozsahu.

„Správa štátnych hmotných rezerv zastáva naďalej názor, že v súlade s právnymi predpismi SR a EÚ sú dané dôvody nesprístupnenia informácií a s týmto názorom sa stotožnil aj predseda v rámci odvolacieho konania,” konštatuje úrad.

Zároveň potvrdil, že je pripravený požadované informácie zverejniť po ukončení celého procesu verejného obstarávania ako aj skutočnosť, že jeho predseda je pripravený spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní a náležite sa brániť.

Viac k témam: COVID-19, Trestné oznámenie
Zdroj: Webnoviny.sk – Štátne hmotné rezervy taja COVID nákupy, Nadácia Zastavme korupciu podala trestné na Rudolfa © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -