NAKA zasahovala na viacerých miestach, akcia opäť súvisí s machináciami pri obstarávaní v NDS

0

1.12.2021
aktualizované 30. novembra 15:58

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zasahovala na viacerých miestach, súvisí to s hospodárením v Národnej dialničnej spoločnosti (NDS). Informoval o tom portál aktuality.sk s tým, že policajti zasahovali v Bratislave, Trenčíne, Žiline aj na východnom Slovensku a akcia opäť súvisí s machináciami pri verejnom obstarávaní v NDS.

„Toto je už v poradí štvrtý zásah týkajúci sa diaľničiarov. Prvý zo septembra minulého roka súvisel s predraženým nákupom kamier za desiatky miliónov eur, muži zákona prehľadávali aj priestory rodinnej firmy Bödörovcov – Bonulu,“ píše spomínaný portál.
Ministerstvo nemá detailné informácie
Na zásah už zareagovali aj diaľničiari. „NDS bude plne súčinná pri úkonoch súvisiacich s vyšetrovaním orgánov činných v trestnom konaní,“ uviedla v utorok pre agentúru SITA vedúca oddelenia komunikácie NDS Eva Žgravčáková.

K policajnej akcii sa vyjadrilo aj ministerstvo dopravy a výstavby. „Nemáme žiadne detailné informácie k zásahu, vieme len, že sa netýkali žiadnej z prevádzok NDS. Budeme absolútne nápomocní orgánom činným v trestnom konaní, samozrejme ak o to prejavia záujem,“ poznamenal pre agentúru SITA rezortný hovorca Ivan Rudolf.
Osem osôb zadržali, deväť obvinili
Prezident Policajného zboru Štefan Hamran na tlačovej besede v utorok informoval, že bolo zadržaných osem a obvinených deväť osôb.

Vyšetrovanie pre desiatky obstarávaní sa začalo pre trestné oznámenie samotnej NDS. Pred niekoľkými mesiacmi NAKA obvinila z machinácií pri verejnom obstarávaní a porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku niekoľko osôb, vrátane bývalého prevádzkového riaditeľa spoločnosti P. H.

Systém mal v NDS podľa portálu fungovať tak, že páchatelia účelovo rozdelili zákazku na menšie, aby sa na ne nevzťahovali prísnejšie pravidlá pre verejné obstarávanie. Kšefty prihrali vopred vybraným personálne prepojeným dodávateľom.

Zdroj: Webnoviny.sk – NAKA zasahovala na viacerých miestach, akcia opäť súvisí s machináciami pri obstarávaní v NDS © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -