Zo sopky Cumbre Vieja začal vytekať nový prúd lávy, ktorý veľkou rýchlosťou ničil všetky domy (video)

0

28.11.2021 Sopka Cumbre Vieja na kanárskom ostrove La Palma patriacom Španielsku ani po dvoch mesiacoch neukazuje žiadne známky poľavenia svojej aktivity. Ako referuje web euronews.com, z vulkánu začal vo štvrtok vytekať nový prúd žeravej lávy.

Prúd roztavenej horniny sa po novej trase v oblasti Las Manchas pohyboval pomerne veľkou rýchlosťou 600 metrov za hodinu. Ničil pritom obydlia a pálil stromy, ktoré mu stáli v ceste.

Aktivita sopky trvá od 19. septembra. Odvtedy na La Palme zaznamenali tisícky zemetrasení. Erupcie boli dosiaľ striedavo silnejšie a slabšie. Vedci tvrdia, že môžu trvať až tri mesiace.

Napriek aktivite vulkánu život na väčšine ostrova s asi 85-tisíc obyvateľmi pokračuje ako obvykle. Dosiaľ bolo evakuovaných viac ako 7-tisíc ľudí. Láva sa rozprestiera na ploche viac ako 997 hektárov, pričom už zničila alebo poškodila viac ako 2 200 budov.

Z historického pohľadu je aktivita vulkánu najsilnejšia od roku 1585, pričom počas dvojmesačnej aktivity uvoľnila sopka toľko energie, že by celému súostroviu vystačila najmenej na 36 rokov.

Viac k témam: Láva, Sopka Cumbre Vieja, Zemetrasenie
Zdroj: Webnoviny.sk – Zo sopky Cumbre Vieja začal vytekať nový prúd lávy, ktorý veľkou rýchlosťou ničil všetky domy (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -