Odpadové vody obsahujú vysokú vírusovú nálož, výsledky potvrdzujú zhoršujúcu sa situáciu

1

12.11.2021 Regionálne úrady verejného zdravotníctva odobrali v spolupráci s prevádzkovateľmi čističiek odpadových vôd v týždni od 25. októbra do 1. novembra 2021 v rámci monitoringu odpadových vôd na prítomnosť vírusu SARS-CoV-2 celkovo 272 vzoriek.

Vyšetrené boli kvalitatívnou a kvantitatívnou metódou, pričom pozitívnych alebo s hraničnými hodnotami bolo 251 vzoriek, teda viac ako 92 percent. Informoval o tom hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas.
Viac o téme: Koronavírus
„Od 35. kalendárneho týždňa sme zaznamenali nárast počtu pozitívnych vzoriek. Aj v 43. týždni bol vírus SARS-CoV-2 zistený vo všetkých odobratých vzorkách,” uvádza sa na stránkach Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ).

Sledovanie vírusovej nálože v odpadových vodách poukazuje podľa Mikasa na vysoký nárast vo všetkých krajoch Slovenska. Analýza prítomnosti koronavírusu v odpadových vodách tak zodpovedá zhoršujúcej sa epidemiologickej situácii.

Viac k témam: Koronavírus, Odpadové vody, Pandémia
Zdroj: Webnoviny.sk – Odpadové vody obsahujú vysokú vírusovú nálož, výsledky potvrdzujú zhoršujúcu sa situáciu © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -

1 komentár

  1. vysoka virova naloz vo vodach a protilatky, na ktore sa robilo overovanie medzi nahodne vybranou vzorkou opacne vysledky … hm

Comments are closed.