Vláda odklepla ďalšie posunutie splatnosti sociálnych odvodov pre niektorých zamestnávateľov a SZČO

0

21.10.2021
aktualizované 20. októbra, 13:17

Samostatne zárobkovo činným osobám (SZČO) a zamestnávateľom sa opätovne posunie splatnosť poistného.

Týka sa to tých zamestnávateľov a SZČO, ktorí vykazujú pokles čistého obratu alebo pokles príjmov z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti o 40 percent a viac. V stredu o tom rozhodla vláda.
Trojmesačné intervaly
Splatnosť už odloženej splatnosti poistného pre povinne poistenú SZČO a poistného, ktoré platí zamestnávateľ máj až júl 2020, december 2020 až máj 2021, sa posunie na neskôr, a to postupne v trojmesačných intervaloch v rozpätí od 31. marca 2022 do 31. marca 2024.

Splatnosť poistného za október tohto roka pre SZČO a poistného, ktoré platí zamestnávateľ, sa odloží do 30. júna 2024.
Pomoc pre podnikateľov
„Toto opatrenie sa nám osvedčilo, pretože výber poistného je napriek pandémii na veľmi dobrej úrovni,” povedal po rokovaní vlády minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak. Vláda tak podľa neho môže takýmto spôsobom opätovne pomôcť podnikateľom.

Odklad platenia poistného sa týka aj platenia povinných príspevkov na starobné dôchodkové sporenie a platenia príspevkov na doplnkové dôchodkové sporenie, ktoré povinne platí zamestnávateľ za zamestnanca vykonávajúceho tzv. rizikovú prácu zaradenú do kategórie tri alebo štyri.

Viac k témam: Sociálne odvody, SZČO Samostatne zárobkovo činná osoba, Zamestnávatelia
Zdroj: Webnoviny.sk – Vláda odklepla ďalšie posunutie splatnosti sociálnych odvodov pre niektorých zamestnávateľov a SZČO © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -