Bratislava bude hostiť Finweek. Trojdňový finančný festival začína 26. októbra v HubHub Twin city

0

19.10.2021 V utorok 26. októbra 2021 štartuje Finweek, významná konferencia v strednej Európe. Piaty ročník zameraného na inovácie vo finančnom svete opäť organizuje Tech Events a do Bratislavy prinesie 3 dni plné  fintech, crypto a insurtech noviniek. Reč bude o Digitálnom Eure, kryptomenách a ich regulácií, digitálnej transformácie bankového sveta a blockchaine, ale aj o inovatívnych insurtech riešení či finančnej gramotnosti. 

Diskusií sa zúčastnia odborníci zo Slovenska a Čiech, chýbať však nebudú ani špičky z Ameriky, Anglicka, Izraela, Belgicka, Dánska, Fínska, Litvy, a Rakúska. “Sme nesmierne radi, že sa nám napriek sprísneným podmienkam podarilo prilákať pozornosť viacerých špičkových rečníkov, ktorí budú s nami zdieľať svoj pohľad na aktuálne meniaci sa finančný ekosystém sveta. Tento rok sa nám zároveň podarilo otvoriť aj rovinu niekoľkých strategických spoluprác. Sme hrdí na to, že Finweek sa koná pod záštitou izraelskej ambasády, mimoriadne nás však teší aj partnerstvo s organizáciou, ktorá sa fintech ekosystému venuje priamo v Izraeli,” hovorí Davy Čajko, riaditeľ spoločnosti Future Proof, ktorá Finweek organizuje.

Finweek sa bude konať v HubHub Twin city. Možná bude nielen virtuálna, ale aj fyzická účasť, vďaka čomu bude Finweek obohatený aj o viaceré praktické aktivity. Hneď prvý deň, 26. októbra od 16:00 hod, bude pre účastníkov pripravený Networking, či možnosť využiť stretnutia s odborníkmi cez B2B platformu. Účasť na konferencii bude spoplatnená, pričom miesto je možné si rezervovať už dnes TU.

Prvý deň Finweeku bude mimoriadne silnou časťou celej konferencie. Nabitý bude kľúčovými témami a špičkovými rečníkmi, ktorých diskusie priblížia Slovákom témy, ktoré hýbu finančným ekosystémom sveta. Prvou diskusiou bude CBDC - Stablecoins , ktorá sa bude venovať aj benefitom a výzvam týkajúcich sa digitálneho eura v kontexte bánk či jeho skutočnému dopadu na finančný systém. Bude CBDC evolúciou alebo revolúciou? Aké výhody a výzvy predstavuje digitálna mena pre banky? Aká politická, právna či technická “pasca” sa s digitálnou menou spája a umožní vôbec dostatok súkromia pre tých, ktorý ju budú využívať? “Zavedenie digitálneho eura si netreba predstavovať ako okamžitý zánik hotovosti. Zo začiatku to bude len paralelná alternatíva a nie náhrada za bankovky a mince. Seniori alebo slabšie príjmové skupiny sa nemusia obávať revolúcie, bude to skôr evolúcia,” hovorí Ľudovít Ódor, Námestník guvernéra Národnej banky Slovenska, podľa ktorého bude mať v celom tomto procese dôležitú úlohu súkromný sektor, pričom sprostredkovateľmi medzi centrálnou bankou a občanmi by mali byť aj naďalej finančné inštitúcie. Ako prvá plánuje digitálne mince v Eurozóne vydávať centrálna banka Litvy, ktorú motivoval záujem Facebooku vydať vlastnú digitálnu menu pre 2,5 miliardy svojich užívateľov. “Digitálnu menu začali centrálne banky vnímať vážne až v momente, keď sme si uvedomili, že existuje legitímna hrozba, že nám priestor pre jej zavedenie vezme niekto iný,” hovorí Marius Jurgilas, Člen predstavenstva Litovskej banky. Okrem Litvy však plánujú digitálnu menu spúšťať aj ďalšie krajiny. Príkladom je Čína, ktorá digitálny jüan vyvíja od roku 2014. Aktuálne je vo fáze testovacieho procesu, v rámci ktorého plánuje rozdať obyvateľom zhruba 6,2 milióna dolárov v digitálnej forme. V prípade, že k celoštátnemu zavedeniu digitálneho juanu naozaj dôjde, ohrozená dominancia amerického dolára je viac než pravdepodobná. Aké to bude mať následky pre svet a dotkne sa táto zmena nejakým spôsobom aj Slovenska? Spomedzi digitálnych mien však trhu zatiaľ vládnu kryptomeny a s nimi veľmi úzko súvisiace stablecoiny, ktoré si záujem investorov získavajú najmä vďaka svojej viazanosti na hodnotu podkladového aktíva. Veľmi dobre známym je napríklad BUSD stablecoin od spoločnosti Binance USD, ktorého hodnota sa len v priebehu uplynulého týždňa zvýšila o 630 miliónov dolárov. Je v stablecoinoch ukrytá budúcnosť virtuálnych platieb? Aký veľký je ich potenciál a aké výzvy ich čakajú z pohľadu transparentnosti a centralizácie?

Druhá diskusia s názvom Prichádzajúca regulácia krypto aktív, krypto aktíva a spotrebitelia upriami pozornosť na nový AML balík predpisov, ktorý obsahuje aj pravidlá pre krypto menu. Témou na diskusiu však bude aj MiCA a návrh nariadenia EÚ, ktoré nastavuje pravidlá podnikania s krypto aktívami. Kryptomeny sa totiž stali obľúbeným predmetom a zároveň platobným prostriedkom podvodov, a práve na tie reaguje MiCA – európska regulácia pre licencovanie a podnikanie s kryptomenami. Aká budúcnosť čaká kryptomeny z pohľadu regulácie a ako nastaviť reguláciu tak, aby inováciu v podobe kryptomien nezabíjala, ale naopak, vytvárala bezpečné a podporujúce prostredie pre ich rozvoj? “Kryptomeny ako alternatíva existujúcich spôsobov platenia zlyhávajú z viacerých dôvodov. Pomôcť môže blockchain, resp. technológia distribuovaného registra, vďaka ktorej môžu kryptomeny nájsť uplatnenie v mnohých procesoch a službách nielen na finančnom trhu. Mohli by ho napríklad využívať centrálne banky v prípade, ak by chceli popri hotovosti emitovať aj digitálne peniaze, tzv. CBDC, t. j. digitálnu menu centrálnych bánk,” hovorí Vojtěch Belling, Riaditeľ odboru finančnej regulácie a medzinárodnej spolupráce, Česká národná banka, v zastúpení Mgr. Ing. Martina Vojta, námestníka riaditeľa Sekcie regulácie a medzinárodnej spolupráce.

Prvý deň uzavrie téma Fintech ekosystémy v Európe. “Ak totiž chceme na Slovensku vybudovať úspešný Fintech ekosystém, potrebujeme hľadať inšpiráciu v zahraničí, ktorého modely nám môžu dať “návod” pre správne nastavenie funkčných ekosystémov v podobe regulačných sandboxov a inovačných centier,” hovorí Pavol Čverha, viceprezident FINAS, právnik Prosman & Pavlovič. K slovenskému sandboxu, ktorý bude prvým sandboxom v regióne regulovaný V4, sa počas diskusie vyjadrí aj Ministerstvo financií SR a Národná banka Slovenska. Urýchli slovenský sandbox inovácie zamerané na finančný sektor? Zvýši jeho zavedenie príťažlivosť Slovenska pre zahraničné startupy a investorov? “Nové technológie transformujú podnikanie na finančnom trhu. Prosperujúci FinTech ekosystém má potenciál vytvoriť väčšiu konkurenciu medzi poskytovateľmi finančných služieb, finančnú stabilitu a rozšíriť ponuku pre spotrebiteľov a podnikateľov. Národná banka Slovenska ako regulátor je dôležitou súčasťou tohto ekosystému a dbá na to, aby prispievala k jeho rozvoju, ale zároveň dohliadala na zachovanie vysokého štandardu obozretného podnikania na finančnom trhu,” hovorí Peter Pénzeš, vedúci sekcie platobných služieb a inovácií, Národná banka Slovenska. Dôkazom vysokého potenciálu fintech ekosystémov je aj samotný rok 2020, kedy investície do fintech neklesli ani napriek pandémii, práve naopak. Oproti roku 2019 sa ich objem zvýšil o 14 % pričom dosiahli celkovú hodnotu 44 miliárd dolárov. Podľa Market Data Forecast by hodnota globálneho trhu s fintechmi mala ďalej rásť a do roku 2025 by mala dosiahnuť objem 305 miliárd dolárov s priemerným ročným tempom nárastu o 22,17 %. Tu vidieť, ako výrazne pandémia urýchlila digitalizáciu a tým aj rast spoločností ponúkajúcich online a mobilné bankovníctvo. Hneď po vypuknutí pandémie totiž používanie fintech aplikácií vzrástlo o neuveriteľných 72 %, zatiaľ čo v siedmich najlepších digitálnych bankách v USA došlo v priebehu roka k nárastu kumulatívnej používateľskej základne o 39 %. Príkladom na Slovensku je 365.bank, ktorá v priebehu leta spustila inovačné centrum Innohub, ktoré slúži na podporu a rozvoj technológií, inovácií, ale aj zákazníckej skúsenosti či partnerských digitálnych riešení. Jeho cieľom je tiež zdokonaľovať digitálnu infraštruktúru banky a sprístupňovať jej služby tretím stranám. No aj keď sú takéto snahy jednotlivých spoločností nesmiernym prínosom pre spoločnosť, otázkou zostáva, ako vybudovať úspešný fintech ekosystém, ako nastaviť jeho synergiu s už existujúcimi ekosystémami a ako definovať úlohu regulátorov, regulačných sandboxov či inovačných centier tak, aby pôsobili ako správne podporné fintech ekosystémy? Práve Fintech prinesie aktuálne informácie o súčasnom stave týchto krokov priamo z Innovative HUB na Ministerstve financií SR a Národnej banke Slovenska, pričom chýbať nebudú ani detaily izraelskej a slovenskej spolupráce v oblasti fintech ekosystému.

Druhý deň Finweeku odštartuje diskusiou Fintech zameraný na transformáciu bankového sveta. Fintech je totiž zdrojom ohromne silnej transformácie a digitalizácie procesov, čo môže pozitívne ovplyvniť aj stav životného prostredia. Témou na diskusiu bude preto aj klimatický fintech a udržateľné financie či vplyv fintechových spoločností na nízkouhlíkové hospodárstvo. Odborníci na transformáciu budú tiež diskutovať o skúsenostiach nadobudnutých pri tvorbe inovačných hubov v bankovníctve či o príležitostiach, ktoré prináša integrácia inovácií.

Druhá diskusia sa bude venovať Vzostupu mobilných bánk, keďže fintech výrazne mení aj profil platiteľa. Ten zo strany finančných inštitúcií očakáva nielen inovácie v platbách, ale aj celkovú obnovu finančných služieb. Osobitý význam má v tomto pohľade širšie prijatie API, cloudová migrácia či blockchain, ktorým sa odborníci budú v diskusii venovať.

Druhý deň bude ďalej pokračovať diskusiou o Blockchaine ako o narušiteľovi priemyslu, keďže jeho globálne prijímanie v ekonomike mení svet. Finančné inštitúcie už zvažujú jeho prijatie aj pre tradičné bankové operácie, čo dokazuje, že technologické trendy diktujú pravidlá fintechovej a bankovej “hry”.

Druhý deň ukončí téma Insurtech ako narušiteľ sveta, v ktorej sa budú odborníci budú venovať insurtech dopadu na život bežných ľudí. Tí totiž často neriešia témy ako big data či telematika, no očakávajú, že im insurtech inovácie uľahčenia každodenný život. Príkladom môže byť bezproblémové vybavenie reklamácie či rôzne zľavy, ktoré získajú na základe istého užívateľského správania.

Tretí deň konferencie otvorí diskusia o Finančnej gramotnosti, ktorá pre Slovensko predstavuje skutočný problém. Ako vyplynulo z nedávneho prieskumu 365.bank, v oblasti finančnej gramotnosti obstáli deti na trojku. “Deťom chýbajú teoretické vedomosti, a to najmä v oblasti chápania sporení a úverov, ale aj praktické skúsenosti. Tých majú najmenej s platbou kartou, výberom hotovosti a čítaním výpisu z účtu. Dôvodom priemerných výsledkov je fakt, že rodičia sa deťom v téme peňazí venujú sporadicky a viac-menej v teoretickej rovine. Úlohu však zohráva aj výuka na školách. Tie nedokážu dostatočne pokrývať finančné vzdelávanie, ani vyrovnávať nerovnosť vo vedomostiach odvíjajúcu sa od socio-ekonomického statusu. Tieto rozdiely sú na Slovensku najväčšie zo všetkých krajín OECD hodnotených v rámci PISA testovania,” hovorí Andrej Zaťko, group CEO, 365.bank a Poštová banka. Viacero inštitúcií vrátane Národnej banky Slovenska sa preto v poslednom období usiluje o pozitívnu zmenu, no problém je, že tá si vyžaduje vykonať viaceré zmeny nielen v samotnom vzdelávacom procese, ale aj v sociálno-ekonomickom zázemí rodiny. Pomôcť by pritom mohol aj väčší záujem o témy týkajúce sa finančnej gramotnosti na Slovensku aj v radoch médií.

Finančná gramotnosť je natoľko kľúčová, že bude témou aj druhej diskusie, kde budú odborníci diskutovať o “nadstavbe” tejto problematiky, o retailových (gramotných) investoroch, ktorý aktuálne poháňajú trh, či o tom, kde začína a končí zodpovednosť za investičné odporúčania. Zaujímavou bude aj otázka, ako zlepšiť finančnú gramotnosť lepším zapojením sociálnych siete či a ako z influencerov urobiť hybnú silu finančnej gramotnosti.

Konferencia Finweek Bratislava Conference sa organizuje pod záštitou Veľvyslanectva Izraela na Slovensku (Embassy of Israel, Slovakia) a v kooperácii so City TLV – The Fintech Community of Israel. Vďaka za pomoc pri jej organizácii však patrí všetkým partnerom a podporovateľom:

Hlavní partneri: Ministerstvo financií SR, Národná banka Slovenska, 365.bank, Binance
Partneri: Fumbi Network, VISA
Pod záštitou: Veľvyslanectvo Izraela na Slovensku (Embassy of Israel, Slovakia)
Podporovatelia: Oracle Corporation, Veľvyslanectvo Slovenskej republiky vo Washingtone (The Embassy of the Slovak Republic in Washington)
Produkčný partner: VNET, Upcoming Tell your story
V kooperácii: City TLV – The Fintech Community of Israel
Mediálni partneri: StartitUp, SITA, Nextech, Financial Report, Euroekonom.sk, Financie v pohode,  in.ba, Bankovnictví, Education.sk, SmartMoneyMatch, Zlatá minca
Odborný garant: FINAS Fintech & Insurtech asociácia Slovenska

Všetky ďalšie informácie o Finweeku nájdete na Techevents.eu a na sociálnych sieťach LinkedIn, Facebook a Instagram. Pre všetky podrobné informácie týkajúce sa jednotlivých diskusií sa nezabudnite pridať aj do LinkedIn Eventu organizátora.
Všetky doterajšie konferenčné formáty a ich jednotlivé diskusie nájdete spracované v archívoch ako podcasty alebo ako videá na YouTube kanáli organizátora.

Informačný servis

Viac k témam: Bank Transforming, Blockchain, CBDC, Climate Fintech, Crypto Regulations, Financial Literacy, FINAS, Finweek Bratislava, Insurtech, PR, Stablecoins
Zdroj: Webnoviny.sk – Bratislava bude hostiť Finweek. Trojdňový finančný festival začína 26. októbra v HubHub Twin city © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -