Lipšic v kauze vraždy „pre pocit“ žiadal doživotie pre Rudolfa a roky väzenia pre Milana

1

17.10.2021
aktualizované 15. októbra 17:45

V kauze bezdôvodnej vraždy zo začiatku tohto roku Špecializovaný trestný súd v Pezinku neuložil doživotný trest.

Nevyhovel tak návrhu špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica, ktorý ho požadoval pre obžalovaného Rudolfa D. Ten si tak odsedí trest 24 rokov v ústave s najprísnejším stupňom stráženia.
Pozostalým majú vyplatiť peniaze
Spoluobžalovanému Milanovi J. uložil súd trest 20 rokov väzenia v ústave zo stredným stupňom stráženia. Pre neho špeciálny prokurátor požadoval 25 rokov vo väzení.

Zároveň má dvojica obžalovaných vyplatiť matke, otcovi a dcére obete náhradu škody zhodne po 10 300 eur. Rozhodnutie nie je právoplatné, Lipšic na mieste podal odvolanie.

Podľa predsedu senátu Miroslava Mazúcha nebola pre uloženie doživotného trestu Rudolfovi D. splnená podmienka, že by neexistovala možnosť nápravy nižším trestom. Odvolal sa pritom na stanovisko znalca, že resocializácia po dlhoročnom treste sa nedá vylúčiť.

Sudca tiež poukázal na relatívne nízky vek obžalovaných (22, resp. 20 rokov). Súd zároveň podľa neho musel prihliadať na priznanie sa a oľutovanie skutku zo strany oboch obžalovaných, čo sú poľahčujúce okolnosti.
Duševnou poruchou netrpia
Dvojica obžalovaných v kauze vraždy „pre pocit” netrpí žiadnou duševnou chorobou. Uviedol to v piatok na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku psychiater Ivan André.

Ako povedal, u obžalovaného Rudolfa D. je možné registrovať poruchu osobnosti, tá však vzhľadom na jeho vek 20 rokov nie je ustálená. „Rozvíja sa disocíálny osobnostný vývoj,” povedal znalec André.

Pokiaľ ide o Milana J., ten sa pri spáchaní skutku podľa Andrého podriadil dominantnému Rudolfovi D. „Ochranné opatrenia z medicínskeho hľadiska nie sú namieste,” doplnil psychiater.
Uvoľnenie nahromadeného napätia
Podľa znalca z oblasti psychológie Dušana Kešického je pri zhodnotení všetkých faktorov prognóza resocializácie obžalovaného Rudolfa D. relatívne negatívna. Nie je to však podľa neho možné konštatovať definitívne vzhľadom na jeho pomerne nízky vek.

„Ja nemôžem zamietnuť možnosť toho, že dôjde k resocializácii,” skonštatoval Kešický. Spáchaný skutok je podľa neho dôsledkom snahy Rudolfa D. uvoľniť nahromadené napätie.

„Cítil, že mu takýto skutok pomôže v stave vysokej úzkosti,” uviedol psychológ. Zároveň zhodnotil, že riziko agresívneho správania je u obžalovaného momentálne veľmi vysoké. To sa však môže znižovať v súvislosti so zvyšovaním „zrelosti”.

V prípade Milana J. je podľa Kešického prognóza resocializácie vyvážená. Zároveň skonštatoval, že obžalovaný má potrebu viazať sa na iné osoby. „Viaže sa k tomu, kto je ochotný ho prijať,” povedal.
Lipšic pripomenul výpovede svedkov
Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic v záverečnej reči vyhlásil, že Rudolf D. by si mal vo väzení odpykať doživotný trest. Podľa Lipšica vykonané dokazovanie preukázalo mimoriadne agresívny potenciál Rudolfa D., ktorý bol iniciátorom brutálnej vraždy Jozefa Plicu.

Lipšic pripomenul výpovede svedkov, podľa ktorých Rudolf D. po vražde vyhlásil, že podobný skutok kedykoľvek zopakuje a bol by ochotný zabíjať aj pre peniaze. Zároveň zdôraznil, že aj keď je uloženie doživotného trestu pre osobu, ktorá len budúci mesiac oslávi 20. narodeniny neobvyklý, v prípade obžalovaného neexistuje nádej, že by mohol byť napravený trestom 25 rokov väzenia.

„Riziko možnej recidívy je u tohto obžalovaného veľmi vysoké,” konštatoval Lipšic. Zároveň spoluobžalovanému Milanovi J., u ktorého je podľa znalcov prognóza resocializácie vyššia, navrhol trest 25 rokov vo väzení.
Jozefa nalákali do opusteného krytu
Obhajoba pripísala konanie Rudolfa D. smrti jeho blízkeho priateľa, ktorá ho poznamenala. Telo obete údajne ukázal kamarátom len preto, že sám sa bál svoj čin ohlásiť polícii. „Nevie, čo sa v ňom zlomilo,” uviedla obhajkyňa s tým, že obžalovaný skutok priznal a ľutuje ho. „Úspešnú resocializáciu nemožno jednoznačne vylúčiť,” uviedla.

Vražda sa stala v presne neustálenom čase na prelome januára a februára tohto roku v Martine. Dvaja muži mali podľa prokuratúry svoju obeť, príležitostného murára Jozefa z Dubového, zavraždiť len preto, lebo jeden z nich chcel vraj zistiť, „aké to je zabiť človeka“.

Obžalovaní Jozefa nalákali do opusteného krytu civilnej obrany pod zámienku pitia alkoholu. Tam ho napadli dreveným hranolom a kopali ho do hlavy a iných častí tela. Predtým sa ho Rudolf D. opýtal, „aký je to pocit, že tejto noci zomrie”.

Útok trval podľa obžaloby približne 30 minút, pričom obeti jeden z obžalovaných tiež skočil na krk. Rudolf D. následne podrezal obeti hrdlo a Milan J. mu zarezal sklennou črepinou do viacerých častí hlavy. Dôvodom bolo, že chcel vidieť mozog obete.

Podľa svedeckých výpovedí Rudolf D., ktorý bol už v minulosti trestaný pre ublíženie na zdraví a výtržníctvo, po vražde ukázal telo obete niekoľkým kamarátom. Zároveň sa im vyhrážal pokiaľ by vec ohlásili. Obaja obžalovaní, ktorí na začiatku procesu priznali vinu, sú stíhaní väzobne.

Viac k témam: Súdy, vražda pre pocit
Zdroj: Webnoviny.sk – Lipšic v kauze vraždy „pre pocit“ žiadal doživotie pre Rudolfa a roky väzenia pre Milana © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -

1 komentár

Comments are closed.