Obvinený vyšetrovateľ NAKA žaluje Kollára, za slová o „čurillovskej mafii“ žiada ospravedlnenie a odškodné 100-tisíc eur

0

16.10.2021 Obvinený vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Ján Čurilla žaluje predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) za slová o „čurillovskej mafii“. Žiada ospravedlnenie a 100-tisícové odškodné. Informoval o tom portál Aktuality.sk.

„Nebudem podporovať, aby na druhej strane vznikla nová mafia, môžem ju pokojne nazvať ‚čurillovská’, a tá bude robiť to isté, len pod nejakým krásnym heslom a transparentom, ale bude zneužívať zákon,“ vyhlásil Kollár 17. septembra, teda pár dní po tom, ako inšpekcia obvinila a zadržala štvoricu policajtov z tímu Očistec.
Poškodenie dobrého mena
Medzi nimi bol aj dlhoročný vyšetrovateľ NAKA Čurilla. Práve jeho meno použil šéf Sme rodina ako označenie pre spomínanú „mafiu“.

„K sume sme dospeli v prvom rade na základe konkrétnych okolností tohto prípadu, ktoré priamo zvyšujú intenzitu poškodenia dobrého mena nášho klienta. Tieto okolnosti sú dané tým, kto, čo, o kom, kde, kedy a akým spôsobom povedal. Rovnako sme sa riadili aj súdnou praxou v porovnateľných prípadoch. Náš klient túto žalobu nepodal preto, aby získal majetkový prospech pre seba, takže prípadnú priznanú sumu po odpočítaní nákladov venuje na dobročinný účel,“ vysvetlil advokát obvineného policajti Peter Kubina.
Prepustení z väzby
Krajský súd v Bratislave prepustil 1. októbra obvinených vyšetrovateľov NAKA a dočasného šéfa policajnej inšpekcie Petra Scholtza z väzby na slobodu, pretože ich trestné stíhanie je neopodstatnené.

Čurilla, Pavol Ďurko, Milan Sabota a Štefan Mašín sú stíhaní pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a zločin marenia spravodlivosti. Čurilla a Ďurko, ktorí pracovali v rámci tímu Očistec na vyšetrovaní sledovaných trestných káuz, boli obvinení v súvislosti s vyšetrovaním trestných vecí zločineckej skupiny takáčovci.

Údajne bránili členovi skupiny Martinovi Mikulcovi v roku 2020 v návrate na Slovensko zo zahraničia, čím chceli docieliť vznik dôvodu na jeho útekovú väzbu. V prípade Pavla Ď. sa tiež obvinenie týka údajnej manipulácie s výpoveďou svedka Csabu Dömötöra.

Viac k témam: Predseda Národnej rady SR (NR SR)
Zdroj: Webnoviny.sk – Obvinený vyšetrovateľ NAKA žaluje Kollára, za slová o „čurillovskej mafii“ žiada ospravedlnenie a odškodné 100-tisíc eur © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -