Súdna rada nesúhlasí s návrhom zákona o zriadení správnych súdov, žiada jeho stiahnutie

0

15.10.2021
aktualizované 14. októbra, 16:49

Súdna rada SR nesúhlasí s návrhom zákona o zriadení správnych súdov a žiada jeho stiahnutie z legislatívneho procesu. Členovia rady to schválili ako zásadnú pripomienku k návrhu zákona, za ktorú hlasovalo 10 členov rady a päť sa zdržalo.

Ministerstvo spravodlivosti predložilo do medzirezortného pripomienkového konania návrh zákona o zriadení správnych súdov. Prvostupňové správne súdy by mali sídliť v Trnave, Banskej Bystrici a Košiciach. Súdna rada na svojom štvrtkovom rokovaní preto schválila zásadné pripomienky k reforme súdnej mapy.
Potvrdiť sa musí vyššia efektívnosť
Súdna rada v nich napríklad konštatuje, že podporuje racionalizáciu a redukciu okresných súdov a zriadenie mestských súdov v Bratislave a Košiciach.

Predpokladom však je, že v každom jednotlivom prípade zrušenia alebo zlúčenia okresných súdov a pri vytváraní mestských súdov sa potvrdí vyššia efektívnosť, špecializácia a dostupnosť prístupu k súdu a spravodlivosti.

„Z uplatnených pripomienok dotknutých okresných súdov však vyplývajú vecné argumenty, ktoré popierajú naplnenie zámeru predkladateľa vytvoriť nové obvody okresných súdov na základe prirodzených spádových a kultúrnych regiónov, v ktorých budú pôsobiť rovnomerne zaťažení sudcovia. Dotknuté súdy namietajú, že nové súdne obvody sú neproporčné a diametrálne rozdielne z hľadiska hustoty obyvateľstva, ich rozlohy, nápadu vecí, vzdialeností pre účastníkov súdnych konaní a nerešpektujú ich historické väzby,“ zhodnotila súdna rada v schválenom uznesení.
Navrhujú alternatívne riešenia
Členovia súdnej rady preto navrhujú v pripomienkach vziať do úvahy ako alternatívu niektoré návrhy okresných a krajských súdov. Súdna rada napríklad zhodnotila, že nie je vecne podložené a ani riadne odôvodnené začlenenie Krajského súdu v Bratislave do podstatne menšieho Krajského súdu v Trnave.

Ten nemá dostatočne vybudované špecializácie na všetky štyri hlavné agendy a ani vytvorené materiálne podmienky na chod veľkého odvolacieho súdu. Obdobná situácia je aj vo vzťahu ku začleneniu Krajského súdu Košice do Krajského súdu v Prešove.

Rada odporúča ponechať aj Okresný súd Nitra v súdnom obvode Krajského súdu v Trnave, ktorý je od neho oveľa menej vzdialenejší ako Krajský súd v Banskej Bystrici.

Medzirezortné pripomienkové konanie k návrhom zákonov, ktoré menia súdnu mapu, skončilo 5. októbra. Preto súdna rada poverila svojho predsedu Jána Mazáka, aby pripomienky predložil ministerstvu spravodlivosti na ďalší postup.

Viac k témam: Reforma justície, Súdna mapa
Zdroj: Webnoviny.sk – Súdna rada nesúhlasí s návrhom zákona o zriadení správnych súdov, žiada jeho stiahnutie © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -