Remišová aj sulíkovci vyzvali Kažimíra na odchod, Kollár nechce predčasne robiť sudcu

0

14.10.2021
aktualizované 13. októbra 15:17

Guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír by mal podľa vicepremiérky a ministerky investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veroniky Remišovej v súvislosti s obvinením z podplácania odstúpiť sám.
Pri obvinení je nenáležité ostávať
Mal by si pritom zobrať príklad od Sebastiana Kurza, ktorý sa pre podozrenia z korupcie vzdal funkcie rakúskeho spolkového kancelára. Vicepremiérka vyhlásila, že je nenáležité zostávať vo funkcii pri obvinení.

„Nemôžete mať guvernéra Národnej banky Slovenska, kde je podozrenie, že nosil nejaké úplatky niekomu. Minimálne do času, kým sa to nevyšetrí a kým súd nerozhodne o vine, alebo nevine,“ uviedla Remišová.
Poškodenie reputácie Slovenska
Upozornila však, že podľa platnej legislatívy je odvolanie guvernéra NBS mimoriadne ťažké, ak nie nemožné, a práve preto vyzýva Kažimíra, aby si zobral príklad z exkancelára Kurza, ktorý pri podozreniach odstúpil z postu.

Na vyvodenie osobnej zodpovednosti Kažimíra vyzýva aj strana Sloboda a Solidarita (SaS). Uviedol to jej hovorca Ondrej Šprlák.

„Nejde tak ani o to, že Kažimír dodnes nevysvetlil pôvod svojho majetku, ale o vznesenie obvinenia voči nemu, ktoré v konečnom dôsledku znamená poškodzovanie reputácie celého Slovenska. Guvernér NBS ako člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky reprezentuje krajinu a takéto obvinenie preto nemôže v žiadnom prípade vzbudzovať dôveru u našich partnerov,“ povedal hovorca SaS.
Platí prezumpcia neviny
Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) nechce predčasne robiť sudcu, ale ak sa preukáže jeho vina, mal by odísť z funkcie. Stanovisko šéfa parlamentu pre agentúru SITA sprostredkovala jeho hovorkyňa Michaela Jurcová.

„Neviem z čoho presne bol obvinený, ale kým platí prezumpcia neviny, nebudem to politicky komentovať. Je to plne v rukách orgánov činných v trestnom konaní. Pokiaľ sa mu preukáže vina, z pochopiteľných dôvodov by na svojom poste ostať nemal, ale predčasne by som tu nerád robil sudcu,“ povedal Kollár.

Viac k témam: Guvernér Národnej banky Slovenska (NBS), Obvinenie, Predseda strany Za ľudí
Zdroj: Webnoviny.sk – Remišová aj sulíkovci vyzvali Kažimíra na odchod, Kollár nechce predčasne robiť sudcu © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -