Fico chce pre referendum navrhnúť novelizáciu ústavy, dúfa v podporu Sme rodina a SaS (video)

0

1.10.2021 Opozičná strana Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) chce v piatok 1. októbra v parlamente navrhnúť novelizáciu Ústavy SR, ktorá by umožnila konanie referenda o predčasných voľbách.

Ako na tlačovej besede uviedol šéf strany Robert Fico, Ústavný súd SR vo svojom júlovom výroku o referende skonštatoval, že v ústave by malo byť explicitne napísané, že „skrátenie volebného obdobia Národnej rady SR je možné na základe ústavného zákona a referenda”.

Ak by sa podľa Fica táto zmena prerokovala na aktuálnej schôdzi v prvom čítaní, druhé a tretie čítanie by sa mohlo uskutočniť už na októbrovej schôdzi.
Dodrží Sme rodina slovo?
„A hneď potom po schválení môžeme pristúpiť k referendu o predčasných parlamentných voľbách,” povedal Fico. Zároveň uviedol, že dúfa, že hnutie Sme rodina dodrží slovo a pripojí sa k predmetnému procedurálnemu návrhu.

„Ak chcú byť úprimní k verejnosti a robiť to, čo vyhlasujú, tak ich vyzývam k spolupráci,” povedal Fico s tým, že táto výzva platí aj pre stranu Sloboda a solidarita (SaS). Predmetné koaličné strany sa totiž vyjadrili, že by s prípadnou zmenou ústavy súhlasili.
Na súd sa obrátila Čaputová
Ústavný súd SR tento rok v júli rozhodol, že referendová otázka o predčasných voľbách nie je v súlade s ústavou. Na súd sa v tejto veci obrátila prezidentka Zuzana Čaputová.

Po verdikte ústavných sudcov hlava štátu uviedla, že neodkladne vyhlási referendum o skrátení volebného obdobia, ak parlament zmení ústavu a požiada o jeho vyhlásenie.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: Predseda strany Smer-SD, Referendum o predčasných voľbách, Ústava SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Fico chce pre referendum navrhnúť novelizáciu ústavy, dúfa v podporu Sme rodina a SaS (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -