Milanovej ministerstvo spustilo výzvu pre mikropodniky a malé podniky, peniaze získajú do pár týždňov

0

29.9.2021
aktualizované 28. septembra, 16:08

Ministerstvo kultúry SR v utorok spustilo výzvu pre „jednoosobové s.r.o.“, mikropodniky a malé podniky.

Ako informovala ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽaNO), oprávnenými žiadateľmi sú aj tí, ktorí uspeli aj vo výzvach Ministerstva hospodárstva SR či Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Žiadosť môžu podať aj tí, ktorí získali dotácie cez Fond na podporu umenia.
Prijímanie žiadostí do októbra
Milanová dodala, že na výzvu vyčlenili toľko peňazí, aby pokryli potreby každého oprávneného žiadateľa. Ministerstvo počíta s tým, že výzva sa týka zhruba 400 subjektov.

Predseda Asociácie hudobných klubov Slovenska (AHKS) pre média podotkol, že zapojiť by sa mohlo približne 600 subjektov.

Záujemcovia môžu poslať svoju žiadosť iba elektronicky do 31. októbra. Peniaze by mali získať do troch týždňov od samotného podania žiadosti. Rezort kultúry totiž plánuje posielať peniaze priebežne.
Tri skupiny žiadateľov
Žiadateľov ministerstvo kultúry rozdelilo do troch skupín. Do prvej skupiny patria tie právnické osoby, ktoré mali v roku 2019 tržby do 200-tisíc eur. Tí môžu očakávať dotáciu do 90 percent medziročného poklesu a maximálne 50-tisíc eur.

V druhej skupine sú tí, ktorých tržby sa pohybujú od 200-tisíc do 500-tisíc eur. Ministerstvo im môže pokryť 80 percent medziročného poklesu a najviac 75-tisíc eur. Do poslednej skupiny patria tie právnické osoby, ktoré mali tržby od 500-tisíc eur. Získať môžu 75 percent medziročného poklesu a maximálne 125-tisíc eur.

Nárok na dotáciu má žiadateľ, ak mal v roku 2020 preukázateľný medziročný pokles tržieb minimálne 30 percent. Musí mať tiež podané daňové priznanie za roky 2019 a 2020 a tiež schválenú riadnu účtovná závierku za účtovné obdobia rokov 2019 a 2020. Zameraná je na subjekty, ktoré sú klasifikované pod 37 NACE kódmi.

Tímlíder korona tímu MK SR Michal Nižňan ozrejmil, že siahajú od odevného dizajnu a výrobu odevov cez organizáciu kultúrnych podujatí, scénického umenia až po audiovizuálny priemysel a remeselníkov.
Výzvy sú nastavené aj pre ďalšiu vlnu
Ministerka uviedla, že ponuka na zhromaždenie výziev pod jednu strechu prišla od ľudí z kultúrno-kreatívneho sektora. Poznamenala, že zatiaľ sa im to osvedčilo. „Snažíme sa vychádzať maximálne v ústrety a všetko nastavovať tak, aby to bolo primerané tým podmienkam a potrebám, ktoré z praxe vychádzajú,“ konštatovala.

Aj keď uznala, že pomoc prichádza neskoro, konštatovala, že ak by boli podmienky na ministerstve pri jej nástupe lepšie, vedeli by reagovať rýchlejšie. Doplnila, že výzvy, ktoré pripravili, nastavili aj na prípadnú ďalšiu vlnu či mimoriadnu situáciu.
Pomoc pre široké spektrum subjektov
Zelanay priblížil, že výzva pre „jednoosobové s.r.o.“ vychádza z návrhu, ktorý nebol prijatý na Ministerstve hospodárstva SR. Dodal, že na danom ministerstve narazili na nepochopenie celého ich sektoru a neochotu pomôcť kultúrno-kreatívnemu priemyslu.

Ako ďalej vysvetlil, ministerstvo hospodárstva plánovalo vykryť len fixné náklady, ktoré spoločnosti majú. Týmto spôsobom sa diskriminovali tí žiadatelia – podniky, ktoré neboli v strate. Podľa neho sa teraz podarilo nastaviť praktickú výzvu, ktorá pomôže širokému spektru subjektov.

„Všetky výzvy prichádzajú neskoro, ale ministerstvo kultúry nemalo nastavené ani pravidlá, aby mohli dávať priamo dotácie. Kultúrny a kreatívny priemysel nemal žiadnu štruktúru, nefungovali asociácie či združenie, ktoré by zastupovalo umelcov či technikov. Toto všetko sa muselo vykreovať,“ objasnil.

Viac k témam: Výzva
Zdroj: Webnoviny.sk – Milanovej ministerstvo spustilo výzvu pre mikropodniky a malé podniky, peniaze získajú do pár týždňov © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -