Nemci si volili nástupcu Merkelovej, prvotné výsledky sľubujú tesný súboj dvoch najväčších strán

0

27.9.2021
aktualizované 26. septembra 20:49

V Nemecku sa začali parlamentné voľby, ktoré rozhodnú o novom obsadení zákonodarného zboru, no predovšetkým o tom, kto bude novým kancelárom alebo kancelárkou, keďže Angela Merkelová po 16 rokoch na tomto poste končí.

Pozornosť sa teraz sústreďuje najmä na troch kandidátov, ktorí by ju chceli nahradiť – Armina Lascheta z Merkelovej bloku Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU) a bavorskej Kresťansko-sociálnej únie (CSU), Olafa Scholza zo Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) a Annalenu Baerbockovú zo strany Zelení.
Rozdiel je veľmi malý
Rozdiel medzi dvomi najúspešnejšími stranami nedeľňajších parlamentných volieb v Nemecku bude pravdepodobne veľmi tesný. Nasvedčujú tomu doteraz zverejnené prognózy.

Niektoré prvotné výsledky zverejnené krátko po zatvorení volebných miestností uvádzali, že blok Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU) a bavorskej Kresťansko-sociálnej únie (CSU) i jej najväčší konkurent, Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD), dosiahli zhodný výsledok 25 %.

Televízna stanica ARD však približne o 20:00 ponúkla ďalší vývoj, podľa ktorého SPD získala 25,5 % a CDU/CSU o rovné percento menej.

Ďalšie miesta podľa prognózy ARD obsadili strana Zelených (13,8 %), Slobodní demokrati (FDP) s 11,7 % a nacionalistická Alternatíva pre Nemecko (AfD) s 10,9 %. Do Bundestagu by sa ešte mohla dostať aj šiesta krajne ľavicová strana Ľavica, ktorá momentálne balansuje na úrovni 5 %, teda na hranici zvoliteľnosti.
Môžu zavážiť korenšpondenčné hlasy
V prípade, že by sa potvrdilo víťazstvo SPD, jej líder Olaf Scholz by sa s najväčšou pravdepodobnosťou stal nástupcom dosluhujúcej kancelárky Angely Merkelovej. Viacerí analytici však upozorňujú. že do výsledkov ešte môžu prehovoriť korešpondenčné hlasy.

Celkovo do parlamentných volieb predložilo svoje kandidátky 40 politických strán. Odborníci predpokladajú, že obsadenie parlamentu bude väčšie ako doteraz. Podľa volebných pravidiel by sa súčasný 709-členný Bundestag mohol rozšíriť až na 800 a viac kresiel, uvádza agentúra AP.
Koalícia zrejme bude potrebovať tri strany
Prieskumy naznačovali, že vládna koalícia bude potrebovať tri strany namiesto tradičnejších dvoch. Možných je niekoľko vládnych trojstranných koalícií. Veľká koalícia CDU/CSU a SPD by pravdepodobne nezískala väčšinu, tú by im však mohli pohodlne zabezpečiť Zelení, čím by vznikla takzvaná kenská koalícia (čierne CDU/CSU, červená SPD a zelená strana Zelení). Tiež by mohla vzniknúť takzvaná jamajská koalícia (čierna, zelená, žltá) CDU/CSU, Zelených a FDP, ktorá by bola síce možno atraktívnejšia pre mnohých kresťanských demokratov, no Zelení a FDP nie sú jednoduchí partneri, pripomína vysielateľ Deutsche Welle s tým, že pokus o zostavenie takejto koalície v roku 2017 skončil neúspechom.

Ďalšou možnosťou by bola nemecká koalícia (čierna, červená, žltá), ktorú by tvorili CDU/CSU, SPD a FDP a získali by viac ako 50 percent kresiel v parlamente. Koalícia červená, červená a zelená, ktorú by tvorili sociálni demokrati, Ľavica a Zelení, by mohla získať polovicu kresiel v parlamente, no rokovania medzi stranami by mohli byť náročné. Liberálni slobodní demokrati v minulosti odmietali koalície s SPD a Zelenými, no tento rok takúto možnosť nevylúčili. Ak by sa tieto tri strany spojili, vznikla by takzvaná semaforová koalícia.
Životné prostredie nabralo na dôležitosti
Medzi hlavnými témami predvolebnej kampane boli kríza spôsobená pandémiou ochorenia COVID-19 či životné prostredie, ktoré nabralo na dôležitosti po júlových ničivých povodniach na západe Nemecka. Trochu menšej pozornosti sa už dostávalo otázkam migrácie či zahraničnej politiky.

Okrem celonárodných parlamentných volieb sa 26. septembra konali aj voľby do regionálnych samospráv, a to konkrétne v Berlíne a v Meklenbursku-Predpomoransku. Prieskumy aj tu favorizovali SPD a niektorí odborníci predpokladajú, že by si strana mohla pripísať trojité víťazstvo.

Viac k témam: parlamentné voľby v Nemecku
Zdroj: Webnoviny.sk – Nemci si volili nástupcu Merkelovej, prvotné výsledky sľubujú tesný súboj dvoch najväčších strán © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -