Spolu povedie Miroslav Kollár, strana sa s Progresívnym Slovenskom nebude spájať

0

27.9.2021
aktualizované 25. septembra 17:54

Novým predsedom strany Spolu – občianska demokracia sa stal Miroslav Kollár. Pre agentúru SITA to potvrdil hovorca strany Matej Bučko.
Kollár získal podporu 98 delegátov
O novom predsedovi rozhodli členovia strany na dnešnom sneme v hlasovaní. Zo 161 delegátov sa na hlasovaní zúčastnilo 160, jeden sa hlasovania zdržal. Za Kollára ako predsedu strany zahlasovalo 98 delegátov.

Kollárovym protikandidátom pri voľbe predsedu bol doterajší líder strany Juraj Hipš, ktorý sa pred časom vzdal predsedníctva. Okrem voľby nového predsedu je dôležitou témou snemu aj prípadné spájanie sa s hnutím Progresívne Slovensko (PS). Predsedníčka hnutia Irena Bihariová ponúkla strane Spolu opätovné „spojenie síl“.

Kým Hipš je zástancom, že strana by opätovne mala s PS spolupracovať, nový predseda Kollár zastáva názor, že strana Spolu by mala vystupovať ako samostatný subjekt. To, či k spojeniu dôjde, bude predmetom ďalšieho hlasovania.
Bihariová pripomenula ponuku na spojenie
Predsedníčka hnutia Progresívne Slovensko (PS) Irena Bihariová zaslala pred sobotňajším snemom členom strany Spolu otvorený list. V ňom pripomenula ponuku na spojenie oboch subjektov.

Informovala o tom v tlačovej správe. Bihariová v liste uviedla, že členovia strany Spolu voľbou predsedu na sneme ovplyvnia nielen budúcnosť svojej strany, ale aj budúcnosť Progresívneho Slovenska.

„Spája nás úspech v bratislavských, európskych a prezidentských voľbách, no najmä obrovské množstvo úsilia a práce, ktoré sme pre to vynaložili. Blízkosť našich strán bola predurčená tým, že vznikli na príbuzných hodnotových základoch a obe si kládli za cieľ priniesť Slovensku novú spoločenskú zmluvu,“ napísala Bihariová v liste.
Podpora vízie o nespájaní
Opätovné spojenie síl by bolo podľa nej tým najdôveryhodnejším dôkazom, že popri rozhádanej a nekompetentnej koalícii a korupčnícko-extrémistickej opozícii existuje pre Slovensko aj iná, „tretia možnosť“.

Bihariová považuje výsledky voľby za prejav podpory Kollárovej vízie o nespájaní sa s Progresívnym Slovenskom.

„Rešpektujeme vôľu delegátov a gratulujeme Miroslavovi Kollárovi k víťazstvu. Rovnako tak rešpektujeme, že delegáti tým zároveň vyjadrili podporu vízii pána Kollára o nespájaní sa. Rozhodnutie vyhodnocujeme pre naše ďalšie vzťahy v budúcnosti ako trvalé a určujúce,“ uviedla v stanovisku Bihariova.
Delegáti potvrdili svoj postoj
Strana Spolu sa už nebude spájať s hnutím Progresívne Slovensko. Na sobotňajšom sneme strany Spolu o tom v samostatnom hlasovaní rozhodli jej delegáti.

Po voľbe predsedu v samostatnom hlasovaní definitívne potvrdili svoj postoj. Agentúru SITA o tom informoval hovorca strany Matej Bučko.

Do hlasovania sa zapojilo 126 delegátov strany. Za opätovné spojenie s PS hlasovalo 34 z nich, proti bolo 73 a 19 delegátov sa zdržalo hlasovania.
Doplnili členov predsedníctva
Nový predseda strany Miroslav Kollár na tlačovej konferencii po skončení snemu uviedol, že novými podpredsedami strany sa stali Pavel Nechala, Andrea Letanovská. Na tomto poste zostala aj doterajšia podpredsedníčka Jaroslava Lukačovičová.

Na sneme si rovnako volili chýbajúcich členov predsedníctva strany. Tromi novými členmi sa stali Natália Svitková, Anton Piták a Erik Radačovský. Staronovým členom predsedníctva sa stal Martin Pekár. Funkčné obdobie v predsedníctve naďalej pokračujú Lucii Štasselovej a Vladimírovi Bilčíkovi.

“Viedli sme tvrdú ale férovú debatu v priateľskom duchu. Emócie sme nechali naozaj za dverami. Dnes padlo nejaké rozhodnutie a ja som rád, že to rozhodnutie nie je jednofarebné, že to nie je tak, že jedna skupina v strane vyhrala a druhá prehrala,“ povedal Kollár.
Odvážne a zmysluplné riešenia
Nový predseda strany chce spolupracovať s obomi názorovými skupiny v strane Spolu. Slovensko podľa neho potrebuje úspešnú stredopravú občiansko-demokratickú stranu.

Podľa Kollára krajina potrebuje zmenu financovania samospráv. Kollár vníma situáciu tak, že samosprávy počas pandémie ukázali, že sa o svojich obyvateľov dokážu postarať lepšie ako centrálna vláda.

„Tento typ odvážnej zmeny sa pokúsime predstaviť do konca roku. Toto som sľúbil mojim kolegom, s týmto najprv predstúpim pred nich a v prípade, že na tom nájdeme zhodu, predstúpime s takou zmenou aj pred vás,“ uviedol Kollár.

Dodal, že vzhľadom na aktuálne volebné preferencie je jeho plán možno trúfalý, Kollár však chce, aby strana pod jeho vedením prichádzala s odvážnymi, no zároveň zmysluplnými riešeniami.

Viac k témam: snem strany
Zdroj: Webnoviny.sk – Spolu povedie Miroslav Kollár, strana sa s Progresívnym Slovenskom nebude spájať © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -