Odvolávanie Mikulca v parlamente: Hlasovať sa bude v piatok, opozícia odmietla nočné rokovanie

0

24.9.2021
aktualizované 23. septembra 20:07

O návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi sa bude hlasovať v piatok 24. septembra o 11:00. Rozprava k Mikulcovi mala pokračovať aj po 19:00 hodine. Práve vtedy ukončil svoje vystúpenie v pléne poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD). Odišiel od rečníckeho pultu s tým, že sa pokračuje v piatok ráno. Následne poslanci opozície opustili rokovaciu sálu

Predsedajúci schôdze Milan Laurenčík (SaS) postupne vyzýval prihlásených rečníkov do rozpravy. Keďže neboli prítomní, stratili poradie a Laurenčík rozpravu k Mikulcovi ukončil. Poslanec Boris Susko (Smer-SD) namietal, že ide o porušovanie zákona o rokovacom poriadku.
Matovičovská mafia ovláda políciu a súdy
V rozprave poslanec Ľuboš Blaha hovoril, že už v minulosti minister Mikulec preukázal svoj morálny charakter, keď viedol Vojenské spravodajstvo a „prihral kšeft bratovi a otcovi“. „Keby mal psa, dohodí kšeft aj psovi,“ vyhlásil Blaha. Podľa poslanca na Slovensku existuje matovičovská mafia, ktorá ovláda nielen políciu, časť súdov, prokuratúry a vyšetrovateľov, ale aj liberálne médiá, ktoré im „kryjú zadok“.

Poslankyňa Zita Pleštinská (OĽaNO) vo faktickej poznámke reagovala, že „nás uráža komunista a vyhráža sa, čo s nami urobí“. Podľa nej slová Blahu sú dôkazom toho, že minister Mikulec si robí svoju prácu dobre. Dodala, že domček z kariet, ktorý vybudoval Smer-SD, sa postupné rozpadá.
Naživo: Rokovanie parlamentu

Fico stiahol podpisy na mimoriadnu schôdzu
Predseda Smeru Robert Fico vo štvrtok večer stiahol podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze o odvolaní Romana Mikulca z funkcie ministra vnútra. Ide o schôdzu, ktorá sa mala začať po 17:00. Urobil tak po tom, čo parlament začal rokovať o odvolaní Mikulca v rámci riadnej schôdze parlamentu. „Až takýto cirkus nemienime v parlamente robiť,“ vyhlásil v rokovacej sále predseda Smeru-SD. Predpoludním odôvodnil návrh na odvolanie Mikulca. O

Fico predtým pred plénom uviedol, že minister nezvláda svoju funkciu odborne a eticky a objavujú sa informácie, že dlhé mesiace dochádza k manipulovaniu trestných konaní vyšetrovateľmi Národnej kriminálnej agentúry (NAKA).

Počas vystúpenia Fica za ním sediaci minister financií Igor Matovič (OĽaNO) vyvesil plagát s textom: „Vrah na rohu ulice o morálke káže.“ Fico následne začal upokojovať poslancov po ich nesúhlasných výkrikoch.
Odkrývanie korupčnej chobotnice
Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) reagoval, že „čo čakáme od mafiánov“. Na to Fico odvetil, že „lepšie je byť mafián, ako plagiátor“. Kollár opäť zareagoval, že „to vám gratulujem“. Na záver prejavu Fico vyzval na odvolanie ministra vnútra.

Minister vnútra Mikulec v pléne povedal, že orgány činné v trestnom konaní sa pomaly dostávajú k pravde. Zdôraznil, že sa systematicky odkrýva korupčná chobotnica, ktorej „chápadlá rokmi siahali až na tie najvyššie miesta”.

„Mesiace odkrývame prepracovaný systém zneužívania moci, ktorého členovia sa cítili byť neohrození a konali v presvedčení, že systém nikdy nezlyhá. Aj keď informácie, ktoré sa postupne dozvedáme, znejú hrozivo, musíme pokračovať v tom, čo sme sľúbili občanom, a to aj napriek všetkým nepríjemnostiam. Krušné časy nekončia a aj napriek tomu, že očistný proces je bolestný, tak nepoľavíme, aby spravodlivosť bola neoddeliteľnou súčasťou našich životov,” uviedol.

Viac k témam: mimoriadna schôdza parlamentu, minister vnútra SR, odvolanie z funkcie, poslanci
Zdroj: Webnoviny.sk – Odvolávanie Mikulca v parlamente: Hlasovať sa bude v piatok, opozícia odmietla nočné rokovanie © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -