Na ostrove La Palma vybuchla sopka Cumbre Vieja, naposledy erupcie trvali týždne (video)

0

20.9.2021 Vulkán Cumbre Vieja na španielskom ostrove La Palma v nedeľu vybuchol po týždni zosilňovania seizmickej aktivity, čo úrady viedlo k zrýchleniu evakuácie približne tisíc obyvateľov.

O erupcii informoval Inštitút vulkanológie Kanárskych ostrovov. Po niekoľkých dňoch otrasov zeme úrady na ostrove La Palma v nedeľu už pred erupciou začali evakuovať obyvateľov s obmedzenou mobilitou.

Oblasť pri južnom cípe ostrova La Palma je riedko osídlená. Obyvateľov v piatich dedinách úrady upozornili, aby boli pripravení v prípade erupcie opustiť svoje domy. Pred výbuchom sopky v oblasti zaznamenali otrasy zeme s magnitúdom 3,8. Vulkanológovia očakávajú aj silnejšie otrasy, ktoré by mohli poškodiť budovy.

Itahiza Domínguez, šéf oddelenia seizmológie Španielskeho národného geologického inštitútu, pre miestnu televíznu stanicu RTVC povedal, že je síce ťažko odhadnúť, ako dlho bude aktivita vulkánu trvať, ale naposledy „erupcie na Kanárskych ostrovoch trvali týždne”.

Viac k témam: sopka, sopka Cumbre Vieja
Zdroj: Webnoviny.sk – Na ostrove La Palma vybuchla sopka Cumbre Vieja, naposledy erupcie trvali týždne (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -