Podľa prvých predbežných výsledkov v parlamentných voľbách zvíťazilo Jednotné Rusko

0

20.9.2021
aktualizované 19. septembra 21:41

Kremľu lojálna strana Jednotné Rusko po zrátaní 9 percent hlasov vedie v ruských parlamentných voľbách. Ústredná volebná komisia informovala, že podľa predbežných výsledkov Jednotné Rusko získalo 38 percent hlasov.

Ide o hlasy pre federálne kandidátske listiny jednotlivých politických strán, na základe ktorých sa rozdelí polovica kresiel v dolnej komore ruského parlamentu.

Druhá polovica zákonodarcov sa volila v jednomandátových volebných obvodoch. Z čiastočných výsledkov nie je jasné, či si Jednotné Rusko zachová v parlamente dvojtretinovú väčšinu, ktorá mu umožňuje zmeny ústavy.

Predbežné výsledky ukazujú, že v Štátnej dume budú aj tri ďalšie politické strany, ktoré takmer vždy hlasujú za iniciatívy Kremľa. V dolnej komore parlamentu by mala byť aj strana Noví ľudia, ktorá vznikla vlani a je považovaná za projekt sponzorovaný Kremľom. V ruských parlamentných voľbách chýbala významná opozícia, keďže ruské úrady označili organizácie spojené s uväzneným lídrom opozície Alexejom Navaľným za extrémistické.

Zdroj: Webnoviny.sk – Podľa prvých predbežných výsledkov v parlamentných voľbách zvíťazilo Jednotné Rusko © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -