SIS kategoricky odmieta teórie o údajnej objednávke a používaní iných štátnych orgánov ako „nástrojov“

1

19.9.2021 Slovenská informačná služba (SIS) kategoricky odmieta teórie o údajnej objednávke a používaní iných štátnych orgánov ako „nástrojov“ z dôvodu odstúpenia spravodajských poznatkov zákonným príjemcom.

Uviedla v stanovisku SIS jej hovorkyňa Zuzana Morávková. Podľa nej vychádzajú tieto teórie z nepochopenia zákona o SIS.
Účelom je ďalšie preverenie informácií
Morávková vysvetlila, že spravodajské informácie nie sú zasielané zákonom ustanoveným príjemcom spravodajských informácií, ktorými sú ústavní činitelia, štátne orgány, orgány činné v trestnom konaní alebo iní príjemcovia z dôvodu ich exkluzivity danej ich postavením, ale za účelom ďalšieho preverenia a prijatia relevantných opatrení.

Podotkla, že príjemcovia sú v súlade so zákonom povinní po preverení získaných informácii spravodajskú službu informovať v rámci inštitútu takzvanej spätnej väzby.
SIS hovorí o vymyslených informáciách
Morávková dodala, že SIS si aj v súvislosti s dotknutými prípadmi rovnako a štandardne ako vždy v doposiaľ uplatňovanej aplikačnej praxi splnila zákonnú povinnosť a poskytla spravodajské informácie ústavným činiteľom a orgánom činným v trestnom konaní vrátane Úradu inšpekčnej služby, ktorý je podľa zákona o Policajnom zbore vecne príslušným orgánom na odhaľovanie a vyšetrovanie trestných činov príslušníkov ozbrojených zborov vrátane príslušníkov Policajného zboru.

„Slovenská informačná služba ubezpečuje, že rovnakým spôsobom postupovala, postupuje a aj bude postupovať vo všetkých prípadoch zistenia dôvodných podozrení z páchania trestnej činnosti a svoje povinnosti bude vykonávať bez akýchkoľvek vonkajších vplyvov v súlade so zákonom,“ uviedla.

Zároveň podotkla, že SIS sa k personálnym otázkam zásadne nevyjadruje, avšak vzhľadom na rozsah a závažnosť lživých informácií prezentovaných v mediálnom priestore považuje za nevyhnutné uviesť, že informácie spájajúce v nich uvádzané osoby so SIS sú vymyslené, a to aj v nadväznosti na existenciu zákonnej prekážky.

Viac k témam: spravodajský obsah
Zdroj: Webnoviny.sk – SIS kategoricky odmieta teórie o údajnej objednávke a používaní iných štátnych orgánov ako „nástrojov“ © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -

1 komentár

  1. SIS by si mala teraz posvietiť na tie média a tých novinárov, ktoré ich chcú očierňovať. Mali by zistiť prečo tak konajú? A taktiež na čí podnet? Na novinárov ktorí sa na tejto kampani proti SIS podieľajú by mali podať trestné oznámenia. Treba nastoliť poriadok!!! Treba novinárom jasne ukázať, že si nemôžu dovoľovať písať nepravdu!!! Každé takéto ich chovanie bude mať aj svoje následky!!! Je na čase začať robiť očistu!!!

Comments are closed.