Banská Bystrica chystá oslavy výročia SNP, odštartuje ich tradičný koncert Štátnej opery

1

16.8.2021 Oslavy 77. výročia Slovenského národného povstania (SNP) odštartuje v sobotu 28. augusta o 19:00 tradičný koncert Štátnej opery v Banskej Bystrici. Ako Múzeum SNP informuje na svojej webovej stránke, počas koncertu budú ocenené osobnosti a organizácie, ktoré aktívne podporujú činnosť múzea.

Z dôvodu obmedzení v súvislosti so šírením vírusu COVID-19 budú celoslovenské oslavy sprevádzané niekoľkými obmedzeniami. Denný oficiálny program sa začne o 11:00 v nedeľu 29. augusta preletom leteckej techniky Ozbrojených síl Slovenskej republiky a pietnym aktom kladenia vencov.
Krátke kultúrne vystúpenia
Slávnostné zhromaždenie otvorí hymna Slovenskej republiky v podaní Reného Bošeľu a Vojenskej hudby Banská Bystrica. Okrem príhovorov oficiálnych hostí, slávnostné zhromaždenie ponúkne aj krátke kultúrne vystúpenia a ukončí ho atraktívny zoskok výsadkárov.

„Oficiálna časť osláv SNP, 29. augusta 2021, bude určená výlučne pre pozvaných hostí, priamych účastníkov Povstania, predstaviteľov diplomatických zastúpení v SR a členov Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Oficiálna časť osláv SNP bude vysielaná v priamom prenose RTVS,“ uvádzajú organizátori s tým, že verejnosť si tento program môže pozrieť z pohodlia domova.
Viaceré sprievodné aktivity
Múzeum SNP pre verejnosť pripravuje popoludňajší program s viacerými sprievodnými aktivitami. „Od 13:30 do 17:00 sa na hlavnej tribúne pred Pamätníkom SNP uskutoční kultúrny program, avšak za podmienky dodržania protiepidemických nariadení, ktoré budú platné v danom období. Priestory stálej expozície a kinosály budú pre verejnosť sprístupnené od 13:30 do 18:00,“ dodáva Múzeum SNP s tým, že o podmienkach účasti verejnosti dňa 29. augusta bude informovať priebežne na stránke www.muzeumsnp.sk a na sociálnych sieťach. Vstup na všetky aktivity a podujatia osláv 77. výročia SNP je bezplatný.

Oslavy 77. výročia SNP si vyžiadajú aj dopravné a iné obmedzenia. Vstup do areálu Pamätníka SNP bude 29. augusta možný až po 13:30 z Kapitulskej ulice. Počas 28. a 29. augusta bude vo vybraných uliciach v Banskej Bystrici čiastočne zmenené dopravné značenie. V Kapitulskej ulici bude od 22:00 28. augusta do 15:00 29. augusta umiestnené dopravné značenie zákaz zastavenia. Počas hlavného dňa osláv 29. augusta 2021 od 6:00 do 15:00 budú uzavreté ulice Kapitulská, Švantnerova, Cikkerova a Kuzmányho.

Viac k témam: Múzeum SNP v Banskej Bystrici, SNP Slovenské národné povstanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Banská Bystrica chystá oslavy výročia SNP, odštartuje ich tradičný koncert Štátnej opery © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -

1 komentár

Comments are closed.