Pri obci Milavče sa zrazili expres a osobný vlak, traja ľudia zomreli a desiatky sú zranené

0

5.8.2021
aktualizované: 4. augusta 14:40

Pri českej obci Milavče v okrese Domažlice sa v stredu krátko po ôsmej ráno zrazili dva osobné vlaky. Ako informuje spravodajský portál TN.cz, zahynuli obaja strojvodcovia a jedna žena. Jedného zo strojvodcov predtým uvádzali ako nezvestného.
Vlak prešiel návestidlo „Stoj“
Dva osobné vlaky sa zrazili v stredu krátko po ôsmej ráno pri českej obci Milavče v okrese Domažlice. „Na výhybni Radonice sa zrazil expres smerujúci z Mníchova do Prahy s osobným vlakom idúcim z Plzne do Domažlíc,“ povedal pre spomínaný portál hovorca Drážnej inšpekcie Martin Drápal.

⚠️V úseku Domažlice – Blížejov (Radonice) došlo ke střetu dvou osobních vlaků Ex 351 Západní Expres a Os 7413. Na místě nehody zasahují složky #IZS. Vedení společnosti #CeskeDrahy jede na místo nehody.— České dráhy, a.s. (@ceskedrahy_) August 4, 2021

„Podľa našich informácií malo ísť o nepovolenú jazdu jedného z vlakov, prešiel návestidlo „Stoj“. Všetko je predmetom vyšetrovania našich kolegov, nie je jasné, či išlo o chybu človeka alebo technickú závadu. Vlaky sa v tej výhybni bežne križujú, čo znamená, že na seba počkajú, minú sa na dvojkoľajovom úseku a pokračujú po jednokoľajovom,“ objasnil Drápal.

Hovorkyňa záchranárov Mária Svobodová pre uvedený web povedala, že štyria ľudia sú ťažko ranení a 31 je zranených, ale mimo ohrozenia života
Nemocnica prerušila plánované operácie
Pri zásahu pomáhali aj záchranári z Prahy, Juhočeského kraja a z Nemecka. Na miesto zamierili aj členovia posttraumatického tímu. „Obec poskytla pre ľahko zranených a nezranených zázemie v kultúrnom dome,“ povedal hovorca hasičov Petr Poncar.

Domažlická nemocnica pre nehodu prerušila operácie plánované na stredu. „Chceme byť pripravení a už teraz sme uvoľnili niektoré lôžka, ak by bolo potrebné hospitalizovať zranených. Všetkým dotknutým pacientom sa ospravedlňujeme. Nový termín s nimi začneme hľadať hneď od zajtra,“ informoval o deviatej ráno riaditeľ nemocnice Petr Hubáček. Do pol dvanástej nemocnica prijala deväť zranených cestujúcich, no očakáva príjem ďalších.

Srážka vlaků. Vlak Ex 351 projel návěstidlo v poloze Stůj ve výhybně Radonice na Domažlicku a srazil se s osobním vlakem. Situace je vážná, ruším veškerý program a jsem na cestě na místo neštěstí.— Karel Havlíček (@KarelHavlicek_) August 4, 2021

K zrážke sa hneď ráno vyjadril aj minister dopravy Karel Havlíček, podľa ktorého vlak Ex 351 prešiel návestidlo Stoj na výhybni Radonice na Domažlicku a zrazil sa s osobným vlakom. „Situácia je vážna, ruším všetok program a som na ceste na miesto nešťastia,“ oznámil na sociálnych sieťach.

Podľa predbežného odhadu Českých dráh (ČD) bude doprava na trati obmedzená až do pol siedmej večer, vzhľadom na rozsah nehody to však bude pravdepodobne trvať aj dlhšie. Podľa Drápala sa škody zrejme vyšplhajú do desiatok miliónov korún.
Čaputová zaslala sústrastný telegram
V súvislosti s tragédiou v susednom Česku zaslala v stredu českému prezidentovi Milošovi Zemanovi sústrastný telegram aj slovenská hlava štátu Zuzana Čaputová. Prezidentka v telegrame vyjadrila v mene občanov Slovenskej republiky úprimnú sústrasť rodinám a blízkym obetí a zraneným zaželala skoré uzdravenie.

Šéf rezortu diplomacie Ivan Korčok (nom. SaS) zasa zaslal sústrastný telegram ministrovi zahraničných vecí Českej republiky Jakubovi Kulhánkovi.

„S hlbokou ľútosťou som prijal správu o zrážke vlakov v Plzenskom kraji, ktorá si vyžiadala minimálne tri obete na ľudských životoch a desiatkam ľudí spôsobila zranenia,“ uviedol v telegrame Korčok. Zároveň vyjadril súcit s ranenými, ako aj úprimnú sústrasť pozostalým, „ktorí pri tejto tragickej udalosti utrpeli nenahraditeľnú stratu”.

Podľa predbežného odhadu Českých dráh (ČD) bude doprava na trati obmedzená až do pol siedmej večer, vzhľadom k rozsahu nehody to však bude pravdepodobne trvať aj dlhšie.

Viac k témam: zrážka vlakov
Zdroj: Webnoviny.sk – Pri obci Milavče sa zrazili expres a osobný vlak, traja ľudia zomreli a desiatky sú zranené © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -