Chemickými závodmi v Nemecku otriasol výbuch, jeden človek zomrel a štyria sú nezvestní (video)

0

28.7.2021
aktualizované 27. júla 20:15

Explózia v priemyselnom parku, v ktorom sa nachádzajú chemické závody, otriasla v utorok nemeckým mestom Leverkusen, pričom na oblohu sa vzniesol veľký čierny oblak. Najmenej jeden človek zomrel, 31 ľudí utrpelo zranenia a štyria sú stále nezvestní.

Nemecký Spolkový úrad pre civilnú ochranu a pomoc pri katastrofách klasifikoval výbuch ako „najvyšší stupeň ohrozenia“ a vyzval obyvateľov, aby nevychádzali von a zatvorili okná a dvere. Informovala o tom nemecká tlačová agentúra DPA.
Merania ovzdušia budú pokračovať
Kolínska hasičská služba však neskôr na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter oznámila, že merania znečistenia ovzdušia „neukázali nijaký druh abnormality“. Dodala, že dym klesol, ale merania zisťujúce prítomnosť toxínov v ovzduší budú pokračovať.

Predstavitelia mesta požiadali obyvateľov, aby zostali doma do neskorého popoludnia a varovali ľudia mimo mesto, aby sa regiónu vyhýbali.

Neskôr tiež varovali ľudí, aby v najbližších dňoch nenechávali deti hrať sa vonku, nepoužívali vonkajšie bazény a nejedli ovocie a zeleninu zo svojich záhrad, pretože odborníci budú až o niekoľko dní schopní určiť, aké toxické boli sadze z výbuchu.

Mesto Leverkusen vo vyhlásení uviedlo, že výbuch v priemyselnom parku Chempark, približne 20 kilometrov severne od Kolína nad Rýnom, nastal v skladovacích nádržiach pre rozpúšťadlá. Takmer štyri hodiny po explózii predstavitelia mesta uviedli, že požiar uhasili, ale záchranári stále pátrajú po nezvestných.
Výbuch v skladovacích nádržiach
Podľa firmy Currenta, ktorá prevádzkuje priemyselný park, výbuch nastal o 9:40 v skladovacích nádržiach v centre manažmentu odpadu a vyvolal požiar.

Polícia v neďalekom Kolíne sa vyjadrila, že na miesto nešťastia nasadili veľký počet policajtov, hasičov, vrtuľníkov a sanitiek z celého regiónu.

Niekoľko hlavných ciest v okolí uzavreli. Denník Kölner Stadt-Anzeiger informoval, že oblak dymu sa pohyboval na severozápad k mestám Burscheid a Leichlingen.

Mesto Leverkusen je sídlom spoločnosti Bayer, ktorá je jednou z najväčších chemických firiem v Nemecku. Mesto, ktoré susedí s Kolínom nad Rýnom, má približne 163-tisíc obyvateľov.

Viac k témam: chemické závody, explózia, výbuch
Zdroj: Webnoviny.sk – Chemickými závodmi v Nemecku otriasol výbuch, jeden človek zomrel a štyria sú nezvestní (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -