Pre päť okresov Slovenska platí výstraha pred horúčavami, Prievidzi hrozia povodne

0

27.7.2021
aktualizované 26. júla 9:45

Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa pred vysokými teplotami pre okresy Košice mesto, Košice okolie, Trebišov, Michalovce a Sobrance. Výstraha platí od 14:00 do 18:00.

Ako uviedol Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej webe, miestami očakáva dosahovanie maximálnej teploty vzduchu 33 °C. Upozornil, že vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov.

Pre okres Prievidza zase platí výstraha tretieho stupňa pred prívalovou povodňou. Výstraha SHMÚ trvá od pondelkového rána od 4:13 do 10:00. Meteorológovia vydali výstrahy prvého stupňa aj pre okresy Topoľčany a Partizánske. Tiež trvajú do 10:00.

SHMÚ vysvetľuje, že výstrahu tretieho stupňa pre okres Prievidza vydali vzhľadom na spadnuté prívalové zrážky pri búrkach a dotekanie v povodí Nitrice.

Predpokladajú totiž prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity. Vyskytnúť sa môžu aj sprievodné povodňové javy i mimo tokov.

Viac k témam: horúčavy, počasie, povodne, vysoké teploty, výstrahy
Zdroj: Webnoviny.sk – Pre päť okresov Slovenska platí výstraha pred horúčavami, Prievidzi hrozia povodne © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -