Brexit v praxi: České pobočky M & S majú prázdne regále

0
Na snímke kamióny čakajú v kolóne na ceste v Doveri počas testu ako by britský systém diaľnic a trajektov zvládol nápor nákladných áut v prípade brexitu bez dohody (Autor: TASR)

Britský reťazec Marks & Spencer zápasí v dôsledku brexitu s problémami pri zásobovaní svojich českých pobočiek. Namiesto potravín našli zákazníci po víkende prázdne regály a cedule s ospravedlnením. V predajniach chýbajú najmä čerstvé potraviny.

“Je nám ľúto, že niektoré z vašich obľúbených potravín nie sú dostupné. Táto situácia nastala v dôsledku novej UK/EÚ dovoznej legislatívy. Usilovne pracujeme na tom, aby sa chýbajúce produkty čoskoro vrátili do ponuky,” upozorňuje zákazníkov českých pobočiek ceduľa prekrývajúca prázdne miesta v regáloch, uviedol server iDNES.cz.

Na možné problémy s dodávkami tovaru upozornil reťazec vo výročnej správe publikovanej v závere minulého týždňa. V nej označil za zraniteľné v dôsledku brexitu svoje predajne v Írsku, Českej republike a vo Francúzsku. Podrobnosti neuviedol, oneskorenie dodávok v dôsledku zvýšenej byrokracie však ohrozuje najmä sortiment čerstvých potravín. Tie tak zákazníci od tohto týždňa hľadajú v českých pobočkách márne.

“Nič tu nie je,” smutne skonštatoval v pondelok jeden zo zákazníkov v pobočke M&S v pražskej štvrti Chodov. Hlavou krútili aj ďalší, ktorí márne hľadali britské špeciality a pýtali sa na ne zamestnancov predajne.
      Podľa zamestnancov dopravcovia uviazli v dôsledku brexitu na hraniciach a napríklad za minulý týždeň prišiel iba jeden kamión. Preto teraz v obchodoch chýbajú hotové jedlá, niektoré jogurty či mäso. Ich miesta obsadili tabule s ospravedlnením, inde zasa tieto potraviny vystriedali české zemiaky či vajíčka. Na ponuku trvanlivých potravín, ako sú marmelády, cukrovinky či alkohol však obmedzenia zatiaľ vplyv nemali.

- Reklama -