Búrlivé protesty v Drážďanoch. Prívrženci migrácie verzus odporcovia islamizácie Európy. Český poslanec to schytal. PL.sk boli pri tom

0
Demonštrácie protestného hnutia PEGIDA pri príležitosti 1. výročia jeho vzniku (Autor: Hans Štembera)

V nemeckých Drážďanoch sa v pondelok večer konal ďalší z protestov antiislamistov z hnutia PEGIDA. Európski patrioti proti islamizácii Západu (PEGIDA) si pripomínajú prvé výročie založenia a podporiť ich prišlo ešte viac ľudí ako kedykoľvek predtým. Námestie v Drážďanoch zaplnili ľudia do posledného miesta.

Podľa odhadov ich na proteste mohlo byť až 30-tisíc. Hnutie proti islamizácii Európy prišli do Drážďan podporiť nielen Nemci, ale aj odporcovia islamu zo zahraničia. Na Theaterplatze nechýbala ani česká delegácia na čele s predsedom najmenšej parlamentnej strany Úsvit – národní koalice Miroslavom Lidinským, ako aj predsedom poslaneckého klubu tejto strany Marekom Černochom.

Spoločne proti islamizácii Európy

Pri príchode Čechov, ktorí niesli nad hlavami vztýčenú národnú zástavu, sa na drážďanskom námestí ozýval veľký aplauz. Nemci im takýmto spôsobom vyjadrili vďačnosť za podporu antiislamského hnutia. V niekoľkotisícovom dave nechýbali ani Maďari, Rakúšania, Taliani či Ukrajinci.

Pri pohľade na demonštrantov sme videli mladých ľudí, ale aj seniorov. Mnohí z nich držali v rukách transparenty s heslami, ktoré volajú po zastavení veľkorysej azylovej politiky Nemecka. Najčastejšie heslá boli: „Nemecko Nemcom.“ Alebo: „Robíme to pre naše deti.“

Počas trojhodinového protestného zhromaždenia sa na pódiu vystriedali predstavitelia hnutia PEGIDA, ale nechýbali ani podporné slová zo strany lídrov organizácií sympatizujúcich s PEGIDOU z Talianska a Veľkej Británie. S krátkym prejavom vystúpil aj český poslanec Marek Černoch. „Európski politici nie sú schopní pozrieť sa pravde do očí a začať riešiť imigračnú krízu. Oni nechápu, že nemajú chrániť záujmy migrantov, ale naše. Migračná kríza so svojím rozmerom a charakterom sa vymyká všetkému, čomu sme dosiaľ čelili. Všetci spoločne musíme bojovať za našu budúcnosť, za budúcnosť našich detí. Preto sme prišli medzi vás a hovoríme: konajme spoločne a konajme rýchlo. Musíme spoločne chrániť hranice Európy a musíme spoločne chrániť naše kultúrne hodnoty. Musíme to urobiť spoločne skôr, ako bude neskoro,“ povedal Černoch. Takmer po každej vyslovenej vete ho prítomný prerušili silným potleskom.

Utečenci, vitajte

Okrem sympatizantov antiislamského hnutia však vyšli do ulíc nemeckého mesta aj ľudia, ktorí majú úplne opačný názor. Zástancovia migrantov skandovali heslá typu: „Utečenci, vitajte!“ Či: „Fuj, PEGIDA.“ Slniečkári sa zoskupili do viacerých menších grúp. Jedni boli na námestí  Theaterplatz, pričom od odporcov islamizácie Európy ich delili zátarasy tvorené policajnými autami a desiatkami policajtov. Prechod z jedného tábora do druhého bol takmer nemožný. Pri otázke, prečo sa nemôžeme ísť pozrieť medzi dav podporujúcich toleranciu voči migrantom, policajt odpovedal, že to nie je bezpečné, keďže sa nachádzame na druhej strane barikády (predtým sme totiž mapovali situáciu prívržencov PEGIDY, pozn. red.).  

Útok na českého poslanca

Po skončení demonštrácie zažil český poslanec, ktorý v ten večer vystúpil s prejavom na podporu hnutia PEGIDA, nepríjemný zážitok. Bol doslova napadnutý zo strany „pravdoláskarov“. „Tí ľudia, ktorí sa honosia heslami typu láska a pravda zvíťazí, čakali na moste. My sme išli k autobusu bez akýchkoľvek provokácií. Zasiahli ma sprejom do očí. Vo chvíli, keď som sa zohol, mi letela dlažobná kocka okolo hlavy. Keby som sa nezohol, tak by som dostal ranu do hlavy a mohlo to dopadnúť omnoho horšie,“ opísal poslanec Černoch incident pre ParlamentneListy.sk. „Bol to veľmi nepríjemný zážitok. Hlavne pocitovo. Ukázalo sa, že ľudia, ktorí vám hovoria, že sú za lásku, boli tie najväčšie zvieratá, ktoré boli v uliciach Drážďan,“ dodal Černoch. Zo samotnej demonštrácie má však poslanec úžasný pocit.

Na demonštrácii prívržencov PEGIDY sa nevyskytli žiadne problémy, pri ktorých by musela zasahovať polícia. V uliaciach Drážďan sa o bezpečnosť starali stovky policajtov. Medzi znepriatelenými tábormi však dochádzalo k potýčkam v podobe lietajúcich dlažobných kociek či strieľajúcich delobuchov.

Majú vo svojich srdciach nenávisť?

Nemecká kancelárka Angela Merkelová varovala Nemcov, aby sa nepridávali k protestom hnutia PEGIDA, ktoré sú podľa nej prejavom nenávisti. Tá proti utečencom v nemeckej spoločnosti rastie spolu so stúpajúcim počtom žiadateľov o azyl, ktorých Berlín tento rok očakáva až milión. Podľa vyjadrení Merkelovej hovorcu sa na protestoch hnutia PEGIDA zúčastňujú iba ľudia, ktorí „majú vo svojich srdciach nenávisť“.

Čo je to PEGIDA?

PEGIDA (Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes), v preklade  Európski patrioti proti islamizácii Západu, je protestné hnutie, ktoré vzniklo v októbri minulého roka ako facebooková udalosť. Hnutie založil Lutz Bachmann, majiteľ drážďanskej reklamnej agentúry. Čoskoro sa k nemu pridali fanúšikovia aj „hooligans“ miestneho klubu, sympatizanti ultra pravice, ale aj množstvo ľudí, ktorí sa nijako politicky neprejavovali. Prvotným impulzom pre vznik PEGIDY bol protest proti vyzbrojovaniu Kurdov v boji proti islamistom. Dnes je proti islamizácii Európy.

Prvý protest sa uskutočnil 20. októbra v Drážďanoch na východe Nemecka. Protesty sa konajú každý pondelok a počet demonštrantov výrazne narastá. Zatiaľ čo prvého protestu sa zúčastnilo len okolo 300 ľudí, dnes je ich okolo 25-tisíc.

O čo im ide?

PEGIDA má na Facebooku viac ako 170-tisíc fanúšikov. Protiislamské hnutie spísalo 10 požiadaviek, ktoré sa budú snažiť presadiť. Vyzývajú na okamžité zastavenie prílivu žiadateľov o azyl v Nemecku, pričom žiadajú prijatie „krízového zákona o azylovej politike“ v krajine. Odôvodňujú to tým, že nemecké azylové zákony boli koncipované ešte po skončení 2. svetovej vojny, počítali s približne 2 000 utečencami ročne a nie s tohtoročným očakávaným náporom žiadateľov o azyl, teda 1,5 miliónom ľudí.  Žiadajú okamžité zrušenie Schengenu a prísne hraničné kontroly.

Požadujú rozšíriť zoznam tzv. bezpečných krajín pôvodu o všetky členské štáty Rady Európy. V súčasnosti ju tvorí 47 členských krajín s 830 miliónmi občanov. Všetky členské krajiny Rady Európy sa zaviazali k dodržiavaniu princípov právneho štátu, demokracie a k uznaniu základných ľudských práv. To by podľa predstaviteľov PEGIDY malo stačiť, aby sa tieto krajiny mohli označiť ako bezpečné.

Požadujú dočasné právo azylu pre ľudí, ktorí utekajú pred vojnou. Akonáhle sa situácia v krajine ich pôvodu zlepší, mali by sa vrátiť späť. O ročnom počte žiadateľov o azyl v Nemecku by podľa PEGIDY mali rozhodovať občania prostredníctvom referenda.

Žiadajú, aby neúspešní žiadatelia o azyl, ako aj nelegálni imigranti boli ihneď vyhostení z krajiny. V tejto súvislosti požívajú termín „masové deportácie“.

- Reklama -