Hromadná rezignácia: V Petržalke skončilo 21 riaditeliek materských škôl

0
Starosta mestskej časti Bratislava Petržalka Ján Hrčka (Autor: TASR)

“Dôvodom nášho odchodu je zasahovanie do odbornosti riaditeliek materských škôl. Sú spochybňované naše rozhodnutia, naše postupy. Spôsob prijímania detí, všeobecne záväzné nariadenie a vnímanie kauzy len potvrdili, že naše rozhodnutie je správne.

Posledná kvapka bola, že sme boli označené ako skorumpované riaditeľky,“ zhodnotila Emília Šimková, riaditeľka Materskej školy na Pifflovej ulici.

Riaditeľky by mali vo svojich funkciách skončiť ku koncu mája. V prípadne siedmich škôlok pritom riaditeľkám i tak končí funkčné obdobie koncom júna, doteraz však nebolo vypísané výberové konanie. Aj tento fakt je jedným z dôvodom kritiky.

Riaditeľky zároveň deklarujú, že nikdy nebolo ich záujmom uprednostňovať deti z iných mestských častí ako z Petržalky. Na jednej strane síce chápu pohnútky vedenia samosprávy, aby boli prijaté všetky miestne deti.

Na druhej strane však upozorňujú, že aj keby boli prijímané len petržalské deti, aj tak nebudú prijaté všetky, keďže aktuálne kapacity škôlok to nedovoľujú.

Na margo nepetržalských detí pritom uvádzajú, že ich počet tvorí zhruba niečo cez jedno percento, teda nie toľko, s čím argumentuje starosta Ján Hrčka.

Za urážky považujú aj zasahovanie do ich zákonných a odborných kompetencií, a to napríklad novonavrhovanými kritériami na prijímanie detí. Na to, že niektoré by mohli byť nad rámec zákona, upozorňuje aj rezort školstva.

Ten hovorí v tejto súvislosti o podmienkach pre riaditeľov ukotvených v zákone a ostatných podmienkach, ktoré odsúhlasuje pedagogická rada školy. Tie však zriaďovateľ, teda v tomto prípade mestská časť, nemá kompetenciu určovať.

“Prijímanie dieťaťa nemožno explicitne viazať na trvalý pobyt v danej obci/meste, mestskej časti, v ktorej sa nachádza predmetná materská škola,” zdôrazňuje ministerstvo školstva s tým, že ostatné podmienky prijímania deti nesmú byť diskriminačné a obmedzujúce práva dieťaťa a jeho zákonného zástupcu.

Už v minulosti museli takéto podmienky byť zrušené. 

Niektorí petržalskí miestni poslanci chcú pre vzniknutú situáciu iniciovať mimoriadne zasadnutie miestneho zastupiteľstva. „Petržalka čelí najväčšej kríze od svojho vzniku.

Pre zlé nekompetentné riadenie mestskej časti v oblasti politiky vzdelávania, pre zle uchopený problém a zavádzajúce informácie vzbudil starosta dojem, že za neuspokojením potrieb obyvateľov s umiestnením detí do materských škôl môžu len riaditeľky,“ skonštatovala miestna poslankyňa Iveta Plšeková.

Problém vidí v dlhodobom nedostatku kapacít škôlok, ale tiež pedagogického a nepedagogického personálu. Ako jedno z možných riešení vidí napríklad zriadenie škôlky v nevyužívanom objekte na Hrobákovej ulici patriacom mestu. 

Toto však za efektívny spôsob starosta nepovažuje, pričom argumentuje tým, že mestská časť pracuje na efektívnejších, rýchlejších a lacnejších spôsoboch. V horizonte troch rokov by sa malo podariť takto zradiť 30 nových tried.

Stojí si tiež za všeobecne záväzným nariadením v súvislosti aj so zvýšením poplatku pre niektoré deti, ktoré chce predložiť poslancom.

 

- Reklama -