Takmer 30 rokov po revolúcii nezabúdajú v Leviciach na Marxa a Engelsa

0
Ulica Karola Marxa v Leviciach (Autor: TASR)

„Na Ulici Karola Marxa žijem od detstva, už takmer polstoročie. Názov ulice mi nevadí, viac by mi vadilo behať po úradoch, prehlasovať adresu, vybavovať nové doklady. Aj keď s tým nie sú finančné náklady, už len to prehlasovanie adresy na úradoch, v banke a neviem kde ma odradilo, aby som súhlasila v premenovaním názvu ulice,“ tvrdí jedna z obyvateliek ulice.      

Mesto Levice pred niekoľkými rokmi usporiadalo anketu o zmene názvu ulíc. Zástupcovia mesta vtedy tvrdili, že sú pripravení pristúpiť k zmene názvov, ktoré nejakým spôsobom súvisia so socialistickou minulosťou a ktoré by mohli ľuďom prekážať. Celkovo 400 obyvateľov dotknutých ulíc odpovedalo na otázku, či majú záujem o zmenu názvov niektorých ulíc v meste z dôvodu ich nevhodného pomenovania. Občania však s premenovaním ulíc nesúhlasili a trvali na pôvodných názvoch. Hlavnými dôvodmi ich rozhodnutia boli spokojnosť s doterajšími názvami, zvyk, potreba vybavovať nové doklady a povinnosť oznámiť inštitúciám, rodinám či známym zmenu adresy. Zaujímavosťou je, že zo všetkých oslovených obyvateľov súhlasilo so zmenou názvu len 35 respondentov. 

Podľa zákona o obecnom zriadení názvy ulíc a verejných priestranstiev obec určuje a mení nariadením. Názvy sa určujú s prihliadnutím na históriu obce, na významné nežijúce osobnosti, na veci a podobne. Neprípustné sú názvy po žijúcich osobách, názvy dlhé, duplicitné, urážajúce mravnosť, náboženské alebo národnostné cítenie, jazykovo nesprávne a názvy nepriliehavé vzhľadom na históriu obce. Návrhy na nové pomenovanie ulíc mohli v minulosti predkladať aj občania mesta, ich návrhy posudzovala komisia na pomenovanie ulíc. Členovia komisie potvrdili, že sa usilujú preferovať neutrálne názvy, ktoré netreba meniť s každým režimom. Prihliadajú pritom aj na to, či má nové pomenovanie nejakú súvislosť s Levicami. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo komisia zamietla návrh občanov pomenovať ulicu po Pavlovi Demitrovi. „Nikdy tu nebol, s mestom nemá nič spoločné. Ani Marx s Engelsom tu nikdy neboli, v minulosti však boli takéto tendenčné názvy bežné a ľudia si na ne zvykli,“ zdôvodnila komisia svoje rozhodnutie. 

- Reklama -