Stavanie Potemkinových dedín alebo obnova bratislavskej hlavnej stanice v plnom prúde

0
Hlavná stanica v Bratislave (Autor: SITA)

Bratislavský primátor Ivo Nesrovnal ešte pred vlaňajšími komunálnymi voľbami sľuboval, že zruší zmluvu s firmou Transprojekt, ktorá má rekonštruovať hlavnú stanicu aj Predstaničné námestie. Teraz je však všetko inak a spoločnosť Transprojekt dostala od Nesrovnala ďalšiu šancu, aby dokázala, že je schopná projekt dokončiť.

Zdá sa, že obnova bratislavskej hlavnej stanice sa začala, ale ani zďaleka nie v takej miere, ako by si obyvatelia Bratislavy želali. Namiesto výstavby modernej železničnej stanice pripomínajú práce na bratislavskej hlavnej stanici skôr stavanie Potemkinových dedín. Namiesto nového nástupišťa, ktoré by umožnilo ľuďom vystupujúcim na hlavnej stanici z MHD prejsť suchou nohou až na perón, sa začalo najprv s maľovaním dopravného značenia a inštaláciou nových obrubníkov.

Mestu ide o peniaze

Spoločnosť Transprojekt, ktorá mala hlavnú stanicu v Bratislave rekonštruovať, podpísala rámcovú zmluvu so Železnicami SR ešte v roku 2006. Transprojekt sa v nej zaviazal, že postaví nový prístup k nástupištiam, zrekonštruuje historické budovy hlavnej stanice aj Múzea dopravy Bratislava, vybuduje železničnú halu a revitalizuje Predstaničné námestie. Výmenou za to dostane investor od mesta pozemky s rozlohou 16-tisíc metrov štvorcových a ďalších takmer 30-tisíc metrov štvorcových pozemkov na inžinierske siete.

Zmluva medzi mestom Bratislava a spoločnosťou Transprojekt je z roku 2010, ale platná zostane len do konca budúceho roka. Súčasnú obnovu hlavnej stanice preto zatiaľ platí mesto, ktoré do projektu investuje približne 200-tisíc eur. Primátor Nesrovnal pre portál Etrend.sk uviedol, že celú sumu radnica zaplatí z usporených prostriedkov. Vypovedať zmluvu so spoločnosťou Transprojekt by podľa Nesrovnala znamenalo riskovať niekoľkomiliónovú žalobu zo strany investora. Podľa primátora je preto jednoduchšie počkať, ako sa investor postaví k plneniu zmluvy.

Fotografie zo súčasnej obnovy hlavnej stanice v Bratislave si môžete pozrieť TU

- Reklama -