Predaj pozemkov pod obchvatom poslanci zablokovali

0
Vizualizácia obchvatu. Ilustračná fotografia (Autor: NDS)

Podľa námestníka primátora hlavného mesta Milana Černého spravil poslanecký Bratislavský klub obštrukciu a hoci sedel v rokovacej sále, k tomuto bodu sa neprezentoval a nehlasoval. Ako tvrdí, NDS teraz zrejme pristúpi k alternatívnemu riešeniu. “Ministerstvo dopravy sa nespoliehalo na to, či mesto bude ochotné to odpredať. Pred dvoma mesiacmi už spustilo proces vyvlastňovania,” uviedol s tým, že ak po dnešku stratí s hlavným mestom trpezlivosť a pôjde cestou vyvlastňovania, samospráva príde o 20 percent z predaja.

“Ministerstvo okrem ceny za meter štvorcový (m2) v zmysle znaleckého posudku totiž ponúkalo o 20 percent viac pre mesto. V tomto prípade to znamená asi dva milióny eur. Milión pre mestské časti a milión pre hlavné mesto,” podotkol námestník.

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal sa podľa neho zrejme pokúsi opäť zvolať rokovanie poslancov k týmto bodom, no je otázne, či sa dokáže situácia ešte zvrátiť v prospech mesta. Do konca septembra musia mať totiž NDS a rezort dopravy vyrovnané pozemky. “Preto bol zvolený dnešný termín, aby sa to dalo komfortne stihnúť,” skonštatoval Černý. Na výhrady poslancov, že malo vedenie mesta tieto materiály predložiť skôr, uviedol, že žiadosti NDS na predaj a prenájom pozemkov prichádzali postupne. Poslednú mesto dostalo začiatkom augusta.

Čudný postup primátora

Predseda Bratislavského klubu Ján Budaj upozornil, že pôvodný vyvesený materiál sa líši od toho dnešného. Vedenie mesta tak podľa neho umožnilo, aby ktokoľvek napadol legitimitu hlasovania. “Skončilo by to potom horšími problémami. Časť poslancov aj z Nesrovnalovej koalície verejne hovorí, že je s tým nespokojná a upozorňovala, že na dané pozemky existujú aj platné zmluvy a prevod pozemkov tak môže byť napadnutý na súde,” podotkol. On sám je za to, aby sa pozemky riadne predali, ale bez komplikácií.

Černý argumentoval, že Magistrát musel pôvodný materiál upraviť preto, že medzičasom vyriešila mestská časť Jarovce problém s NDS samostatne. Nesrovnal, ktorý sa na dnešnom mimoriadnom zastupiteľstve nezúčastnil, prostredníctvom sociálnej siete uviedol, že mesto pripravilo všetky podklady pre odpredaj pozemkov NDS. “Mesto musí teraz zvážiť, ako bude ďalej postupovať, aby Bratislavčania neprišli o peniaze z predaja pozemkov,” napísal.

Bratislavskí poslanci mali dnes rozhodnúť o predaji a prenájme pozemkov NDS v mestských častiach Podunajské Biskupice, Ružinov či Ružinov-Nivy a o predaji pozemkov v Čunove v rámci kompenzačných opatrení. Zámerom bolo majetkovoprávne vyrovnanie vlastníckych vzťahov k pozemkom pod stavbami R7 Bratislava Ketelec – Prievoz, D4 Bratislava, Jarovce – Ivanka Sever a D1 Bratislava, križovatka Prievoz.

- Reklama -