Nie je vylúčené, že príde nejaký rozčúleny telefonát vo veci ambasády USA, myslí si primátor

0
Protest na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí proti plánovanej výstavbe trojmetrového železného plota okolo ambasády USA. Február 2004 (Autor: TASR)

Nesrovnal v diskusii zopakoval, že je zaskočený rozhodnutím mestských poslancov nepredĺžiť nájom. “Chápem argumentáciu, že plot, ktorý je na pozemku, narúša verejný priestor. Chápem však, že vznikol ako dôsledok teroristických útokov pred desiatimi rokmi, a takéto bezpečnostné opatrenia sú obvyklé aj v iných štátoch,” upozornil Nesrovnal.

Dodal, že bude potrebné preveriť dôsledky rozhodnutia poslancov. “Máme aj medzinárodné záväzky voči našim spojencom, Slovensko potrebuje ambasádu USA,” zdôraznil primátor. Taktiež si nemyslí, že by relevantným dôvodom neschváliť zmluvu bola požiadavka veľvyslanectva o doplnení klauzuly, že prostriedky za nájom podliehajú dostupnosti financií, ktoré každoročne vyčleňuje Kongres USA. “Je to bežná klauzula, formalistické vyjadrenie, že aj veľvyslanectvo je závislé od rozpočtu USA, v tomto by som problém naozaj nehľadal,” poznamenal Nesrovnal pred kamerami Tablet.TV.

Poslanci Bratislavy na septembrovom rokovaní mestského zastupiteľstva odmietli predĺžiť prenájom mestských pozemkov pred budovou veľvyslanectva USA na Hviezdoslavovom námestí, čo by malo znamenať, že zmizne bezpečnostný plot na pozemku. Rozhodnutie poslancov prišlo po tom, čo v júni zastupiteľstvo schválilo predĺženie nájmu do roku 2019, s tým, že veľvyslanectvo malo platiť za pozemok ročne 481.000 eur.

Veľvyslanectvo malo zároveň do určenej doby nájmu vyriešiť relokáciu zastupiteľstva. Hľadanie nového sídla ambasáda potvrdila, vyjadrila nádej, že k výberu preferovanej lokality a k zmluvným rokovaniam s vlastníkmi príde ešte v tomto roku. 

Americká strana ale podpísala dodatok k nájomnej zmluve až po tom, čo uplynul čas predchádzajúceho nájmu. Aby nevznikla právna pochybnosť, zastupiteľstvo o predĺžení nájmu rokovalo znova prostredníctvom schvaľovania novej nájomnej zmluvy, podobnej júnovému dodatku. Poslanci však zmluvu neschválili, argumentovali najmä tým, že veľvyslanectvo žiadalo do nej dodať klauzulu o tom, že finančné prostriedky za nájom musí schváliť veľvyslanectvu americký Kongres. Zástupcovia veľvyslanectva zároveň deklarovali, že sú ochotní za nájom riadne platiť. 

Časť poslancov však napriek tomu skonštatovala, že Bratislava nemusí prostriedky vôbec dostať a pridala sa k tým, ktorí dlhodobo kritizovali plot okolo pozemku. „Tento plot nielenže hyzdí verejný priestor a jediné promenádne námestie hlavného mesta, ale nespĺňa ani nároky na ochranu pred teroristickým útokom či vandalmi,“ uviedol najväčší kritik plota, poslanec Martin Borguľa, ktorý bol proti predĺženiu nájmu už na júnovom zastupiteľstve. 

- Reklama -