Morálne komunálne dno, to je Bratislava. A lesopark skončí na kusy, rozhorčil sa bloger

0
Primátor mesta Bratislava Ivo Nesrovnal (Autor: SITA)

Podľa Puka sa na rozobraní lesoparku pracuje pod vedením primátora za pomoci smerákov, župana Pavla Freša i poslancov župy. „Celé toto snorenie po lukratívnych pozemkoch v lesoparku začalo už v roku 2011,“ pripomína vo svojom blogu na portáli sme.sk Puk.

Žiadosť a vhodní poslanci

Pred štyrmi rokmi mali zohrať župní poslanci za Smer Martin Borguľa a Martin Glváč divadlo. Bolo to vtedy, keď chceli odvolať vtedy ešte podpredsedu Bratislavského kraja Iva Nesrovnala.  „Okrem iného aj preto, že uprednostnil pri prenájme bývalých muničných skladov v srdci lesoparku športový klub Voda-Hory, v zastúpení Jiřim Drahošom, blízkym človekom Juraja Zikmunda,“ píše Puk. Juraj Zikmund je, mimochodom, novým riaditeľom príspevkovej organizácie Mestské lesy Bratislava.

Späť však k zmluve s klubom Voda-Hory. Tú pred dvomi rokmi napokon podpísal župan Pavol Frešo. Nájomné však mal klub preinvestovať na rekonštrukciu. „To mal mať ale aj tak v pláne, lebo Mestská časť Záhorská Bystrica mu vydala stavebné povolenie platné na výstavbu turistickej chaty. Takže súkromný objekt za župné peniaze,“ upozorňuje Puk.

To však nie je zďaleka všetko. Ako totiž pripomína projektový pracovník OZ Projekt Fórum, keď tohto auguste prebehla správa o prenájme pozemkov v lesoparku, hneď vedľa pozemkov v prenájme Voda-Hory, vzniklo OZ Karpatský turistický spolok. Zaujímavé však je, že jeho adresa korešponduje s adresou Milana Borguľu.

Spolku sa teda podarilo získať do prenájmu pozemky na 25 rokov a preinvestovať má 150-tisíc eur. „Nemusím nikomu pripomínať, že prenájom na 25 rokov to je vlastne niečo ako budúci predaj. Tak to aj pravdepodobne prenajímatelia urobia – ide o prebytočný majetok župy, takže stačí žiadosť a vhodní poslanci,“ vysvetľuje Puk.

Čo sa nedalo vtedy, pôjde možno teraz

Do partie v zložení Nesrovnal, Drahoš, Zikmund, Voda-Hory a Karpatský turistický spolok však podľa Puka vstupujú aj ďalší hráči – developeri okolo Michaela Dragašiča. Práve táto skupina developerov má pod sebou 8. mlyn, 9. mlyn, bufet a pred niekoľkými rokmi plánovali postaviť aj hotel, čo im však nakoniec neprešlo. Postavili sa proti tomu ochranári. „Nuž, to čo sa im nepodarilo vtedy, sa im podarí teraz, a to priamo v hornom toku Vydrice – v srdci lesoparku,“ obáva sa Puk.

Perličkou je aj to, že za OZ Klepáč, ktorého majiteľmi je práve skupina okolo Dragašiča, vystupuje Tomáš Kratochvíľ, ktorý figuruje aj v Karpatskom turistickom spolku. „A Tomáš Kratochvíľa je človek z prostredia Michaela Dragašiča,“ poukazuje na súvislosti Puk. Bratislavčania, ktorí si radi idú oddýchnuť do lesoparku, tak možno v budúcnosti môžu očakávať stavbu, a to priamo v jeho srdci. „Ak sa dnes v médiách toľko hovorí o morálnom komunálnom dne, tak to sa nachádza v Bratislave a jeho okolí,“ kritizuje Puk.
 

Celý blog Roberta Puka si môžete prečítať TU

- Reklama -