Malacky budú mať priame železničné spojenie so susedným Českom

0
Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

Hovorkyňa ďalej uviedla, že je to odpoveď na primátorov list, v ktorom ZSSK žiadal o opätovné zaradenie zastávky Malacky do grafikonu medzinárodných rýchlikov. Železničná spoločnosť tejto žiadosti nevyhovela, potvrdila však obnovenie priameho spojenia Malaciek s Českej republiky cez Břeclav. Malacký primátor Juraj Říha pripomenul, že mesto sa aj naďalej snaží o projekt úplnej modernizácie trate Bratislava – Kúty, kam patria aj Malacky. V tomto období vypracúvajú štúdie na modernizáciu spomínanej trate. Podľa Pilzovej mestu Malacky sa podarilo dohodnúť so Železnicami Slovenskej republiky, že štúdie môže mesto pripomienkovať.

Mestu Malacky chýba, že tu už niekoľko rokov nezastavujú medzinárodné rýchliky. Primátor mesta Juraj Říha preto žiadal Železničnú spoločnosť Slovensko opäť zaradiť zastávku Malacky do grafikonu medzinárodných rýchlikov, informovala o tom malacká hovorkyňa Ľubica Pilzová. Železničná spoločnosť Slovensko však o tom, že by medzinárodné vlaky zastavovali v Malackách, neuvažuje. „ZSSK neuvažuje o zastavovaní medzinárodných EuroCity vlakov v Malackách, pretože v súčasnosti neexistujú odborné argumenty, ktorými by výhody z tohto zastavovania (pre obyvateľov Malaciek a okolia) vyvažovali niekoľko zásadných nových negatív pre státisíce cestujúcich v rámci medzinárodnej dopravy,“ uviedla v stanovisku riaditeľka odboru komunikácie ZSSK Jana Morháčová.

Medzinárodné rýchliky v Malackách nezastavujú od decembra 2012. Podľa primátora Malaciek je to komplikácia najmä pre študentov či pracujúcich, ktorí cestujú do českého Brna. Na rýchlik totiž musia cestovať buď do Bratislavy, alebo sa odviezť osobným vlakom do Kútov a tam prestúpiť na rýchlik. Ako dodal, kým pred tromi rokmi sa Malačania dostali do Brna približne za hodinu, momentálne na túto vzdialenosť potrebujú dvojnásobný čas. „Takéto obchádzanie si Malacky nezaslúžia. Sme okresným mestom, centrom Dolného Záhoria a spádovým mestom pre oblasť s približne 70-tisíc obyvateľmi,“ vysvetľuje Říha s tým, že Malacky ležia na dôležitej železničnej tepne Bratislava – Brno – Praha s nadviazaním na smery Budapešť a Berlín.

- Reklama -