Keď tam to svinstvo súdruhovia vyvážali, smrdelo a svetielkovalo. Je treba hneď konať, apeluje Droba na margo jedovatej skládky pri Vrakuni

0
Poslanec za SaS Juraj Droba (Autor: SITA)

Naznačil, čo by patrilo medzi jeho priority v prípade zvolenia. Kandidát na bratislavského župana a zároveň poslanec NR SR za stranu SaS Juraj Droba vo svojom blogu včera večer upozornil na dlhodobo neriešený problém skládky v mestskej časti Vrakuňa.

Liberál pritom hneď v úvode poukazuje na nečinnosť orgánov štátnej správy, ktoré si podľa neho predmetný problém prehadzujú ako „horúci zemiak už viac ako 20 rokov“.

Skládka na rozhraní mestských častí Vrakuňa a Ružinov má mať podľa autorových slov rozlohu až 4,65 hektára. Podstatne znepokojivejší je však nasledujúci popis.

„Posledný toxický odpad na ňu priviezli v roku 1979. Zlé jazyky tvrdia, že keď tam to svinstvo súdruhovia vyvážali, smrdelo a svetielkovalo. Ale veď čo oko nevidí, srdce nebolí. Hlavne, že to vyviezli mimo zastavaného územia a zasypali hlinou,“ napísal rozladený Droba.

Problém podľa poslanca však nastal pri stavbe Vodného diela Gabčíkovo a stúpaní spodnej vody.

Laxný prístup a neriešenie vzniknutej situácie znamenajú podľa Drobu výrazné riziko pre zdravie obyvateľov Bratislavského kraja.

„Pokiaľ by sa chemické látky dostali do podzemných vôd Žitného ostrova, hrozí ešte väčšia ekologická katastrofa, ako to bolo v 70. rokoch minulého storočia pri havárii rafinérie Slovnaft. Situácia je natoľko vážna, že mestská časť Bratislava – Vrakuňa ešte v roku 2002 vydala zákaz používať domové studne na polievanie zeleniny a ovocných stromov. Tento zákaz platí dodnes,“ pozrel sa bližšie na problém skládky poslanec.

V záverečnej pasáži svojho blogu Droba pripomína, že spolu so straníckymi kolegyňami Annou Zemanovou a Janou Cigánikovou vyzvali kompetentných na odber podzemnej vody z niekoľkých miest situovaných južne, respektíve juhovýchodne od Vrakune. 

„Je nevyhnutné, aby obyvatelia dotknutých obcí a mestských častí, ktoré sú už dnes postihnuté, boli informovaní, že nemajú používať vodu z vlastných studní na pitie, zavlažovanie či do bazénov. Je potrebné zmobilizovať všetky inštitúcie a subjekty, aby začali konať. Nie o rok, o dva, ale hneď,“ dodal na záver svojho apelu.

- Reklama -