FOTO Protest proti nízkym mzdám. Ľudia by mali zarobiť toľko, aby uživili rodinu, zaznelo. Pozrite sa, aké sú platy na východe

0
Účastníci protestu v Poprade 21. septembra 2017 (Autor: TASR - Simona Ivančáková)

Cieľom pochodu podľa slov člena predstavenstva OZ KOVO Jozefa Balicu bolo upozorniť verejnosť, ale aj politikov a zamestnancov, na nízku úroveň miezd, ktoré spôsobujú chudobu u značnej časti zamestnancov. „Pochody chceme robiť po celom Slovensku. Dnes kolegovia na Orave diskutujú s ľuďmi a presviedčajú ich, že musíme žiadať viac. Človek je len vtedy slobodný, ak je aj ekonomicky slobodný. Ak je sociálne viazaný, má obrovské problémy,“ povedal predseda OZ KOVO Emil Machyna.

Balica uviedol, že milión zamestnancov na Slovensku poberá čistú mzdu nižšiu ako je 604 eur. „Zhruba pol milióna Slovákov má mzdu nižšiu ako 409 eur v čistom. Platy na východe Slovenska sú ešte nižšie, 50 % zamestnancov na východe Slovenska poberá čistú mzdu nižšiu ako 560 eur, štvrtina z nich má mzdu nižšiu ako 424 eur v čistom,“ informoval.

„Neustále počúvame to, že ako sú na tom firmy zle, respektíve, prečo by mali dávať vyššie mzdy, keď ľudia budú pracovať aj za menšie platy. Chceme upozorniť na sociálny rozmer mzdy, to znamená, že ľudia by mali chodiť do práce a zarobiť toľko, aby slušne uživili rodinu. Nie je možné chodiť do práce len preto, aby som mal prácu,“ povedal Balica. V okrese Poprad sa priemerná hrubá mzda pohybuje vo výške okolo 900 eur. Balica uviedol, že ide o čistý príjem vo výške zhruba 685 eur. V susednom okrese Kežmarok je táto suma ešte nižšia.

Prvý protestný pochod za vyššie mzdy na východnom Slovensku sa uskutočnil začiatkom decembra 2016 v Spišskej Novej Vsi. „Motivujeme ľudí, aby dvíhali hlavy, aby nečakali, že im niekto iný bude vybavovať lepšie mzdové podmienky, lepšie platy, lepšie pracovné podmienky. Nech nato zabudnú. Musia sa sami aktivizovať, musia sa sami pričiniť o to, aby bojovali proti chudobe, aby zabojovali za vyššie mzdy a zabezpečili si slušnejší život pre seba a pre svoje rodiny,“ apeloval Balica.

OZ KOVO pripravuje aj ďalšie protestné zhromaždenia. Na východe Slovenska zastupuje zhruba 70 organizácií.

 

- Reklama -