Aby bolo dieťa v škole šťastné, potrebuje mať pocit, že tam patrí, hovorí Iva Grejtáková, koordinátorka Komunitného centra Sveržov, slovenskej pobočky neziskovej organizácie Člověk v tísni Slovensko

0
Rómska osada (Autor: SITA)

Údajne by rómskym deťom stačila malá pomoc, aby to v škole zvládali. Stáva sa totiž aj to, že rómske deti preradia do špeciálnych tried, aj keď nezvládajú len jeden predmet. Pre portál Aktualne.sk Grejtáková uviedla, že organizácia Člověk v tísni, ktorá 7 rokov pôsobí aj na Slovensku, skúšala aj v tomto školskom roku projekt doučovania detí v rómskych osadách. „S doučovaním sme prišli v rámci komplexných služieb komunitných centier, ktoré prevádzkujeme jednak na východnom Slovensku, jednak v Plaveckom Štvrtku na západnom Slovensku,“ dodáva Grejtáková.

Rómskym deťom pomáhajú dobrovoľníci zväčša z radov vysokoškolských študentov. Väčšinou sa do tejto činnosti púšťajú poslucháči humanitných alebo pedagogických odborov. Projekt síce stojí a padá na dobrovoľníkoch, ale tí všetky kroky podrobne konzultujú s učiteľmi, ktorí majú rómske deti na starosti v školských laviciach a podľa výsledkov nastavujú aj učebné plány. Dobrovoľníci sa s deťmi počas školského roka stretávali raz za týždeň a doučovali ich všetko, čo potrebovali.

Na snahy o začlenenie rómskych detí do škôl pozitívne reagovali aj rodičia, ktorých pripravoval na návštevu pedagogických pracovníkov koordinátor. „Ten s rodinami dlhodobo pracuje, poznajú sa. Koordinátor rodičovi službu ponúkol sám, pretože vie, ktoré dieťa má napríklad ťažkosti v škole. Väčšinou sme zaznamenali pozitívne ohlasy. Problém bol len s priestormi, keďže prostredie osady je pomerne rušivé. Dieťa v ňom nemá veľa priestoru na to, aby sa mohlo v pohodlí učiť. Ale so snahou rodiny sa to dá preklenúť,“ dopĺňa Grejtáková.

Celý rozhovor s koordinátorkou Komunitného centra Sveržov Ivou Grejtákovou si môžete prečítať TU

- Reklama -