Košice neuspeli v súdnom spore s parkovacou spoločnosťou

0
Na snímke parkovisko spoločnosti EEI na Kasárenskom námestí v Košiciach 3. januára 2018. (Autor: TASR)

Súd o tom rozhodol uznesením 20. mája. “Proti tomuto uzneseniu možno podať odvolanie do 15 dní odo dňa jeho doručenia,” informovala o tom TASR hovorkyňa Anna Pančurová.

Mesto prevzalo od 1. januára tohto roka parkovací systém na základe všeobecne záväzného nariadenia, a to napriek nesúhlasu EEI ako prevádzkovateľa parkovacích miest v zóne plateného parkovania.

Primátor Jaroslav Polaček označuje nájomnú zmluvu s firmou za neplatnú. Obe strany sa obrátili na súd. 

 “Spoločnosť EEI od začiatku tohto sporu poukazuje na fakt, že nie je možné dosiahnuť právny stav krokmi, ktoré sú protiprávne a nerešpektujú rozhodnutia súdov. Bez ohľadu na 15-dňovú lehotu na odvolanie je rozhodnutie vykonateľné už jeho doručením. Spoločnosť EEI sa tak ako doteraz bude riadiť právom a rozhodnutiami súdov,” reagoval vo štvrtok pre TASR hovorca spoločnosti Peter Hollý.

Okresný súd v rozhodnutí prikazuje mestu “zdržať sa konania, ktoré by žalobcovi znemožnilo alebo sťažilo plnenie zmluvných povinností a uplatňovanie práv podľa nájomnej zmluvy z 30. júla 2012 v znení jej neskorších dodatkov, a to najmä ktoré by žalobcovi zabránili alebo sťažili prevádzkovanie verejných platených parkovísk a výber parkovného na území mesta Košice žalobcom a ohrozili základný ekonomický model fungovania parkovacieho systému v zmysle nájomnej zmluvy z 30. júla 2012 v znení jej neskorších dodatkov, a to do času skončenia sa trvania uvedenej nájomnej zmluvy alebo do právoplatnosti prípadného súdneho rozhodnutia, ktoré by konštatovalo neplatnosť nájomnej zmluvy”.

Podobné neodkladné opatrenie ako košický súd vydal na základe žaloby EEI ešte vlani na jeseň Okresný súd Bratislava I.

Po odvolaní sa mesta však bratislavský krajský súd toto opatrenie pre miestnu nepríslušnosť zrušil. Firma sa tak obrátila na košický súd.

K najnovšiemu rozhodnutiu súdu sa vyjadril aj košický magistrát:

“Mesto Košice nesúhlasí s rozhodnutím súdu, keďže naďalej trváme na tom, že pôvodná zmluva je neplatná a v zákonom stanovenej lehote sa voči tomuto rozhodnutiu odvoláme,” uviedol primátor pre novinárov.

Tých, ktorí budú platiť za parkovné, Polaček vyzval, aby platili mestu. “Ak zaplatia do parkovacích automatov súkromnej spoločnosti, ich lístok bude platný, ale budeme si tieto financie od súkromnej spoločnosti vymáhať,” povedal. Podobne je to podľa neho aj v prípade parkovísk s rampami.

Košický okresný súd vydal neodkladné opatrenie 20. mája na základe žaloby spoločnosti EEI. Mesto podľa neho musí poskytovať firme súčinnosť v zmysle nájomnej zmluvy, a to až do jej skončenia alebo právoplatnosti prípadného súdneho rozhodnutia o jej neplatnosti.

Voči tomuto rozhodnutiu začala v stredu (22.5.) plynúť 15-dňová lehota na odvolanie.  

“Súd pri vydaní neodkladného opatrenia prihliadal výlučne na súkromnoprávny vzťah mesta a súkromnej spoločnosti a vôbec nebral do úvahy a nevysporiadal sa s existenciou platného a účinného VZN.

Práve jeho existencia bude našim kľúčovým argumentom pri odvolávaní sa na Krajský súd v Košiciach,” konštatoval Polaček. Platné VZN, ktoré nebolo nikým pozastavené, je podľa neho vyšší právny akt a je nad súkromnou zmluvou, ktorú označil za neplatnú. 

Mesto prevzalo od 1. januára tohto roka parkovací systém na základe prijatého VZN, a to napriek nesúhlasu EEI ako prevádzkovateľa parkovacích miest v zóne plateného parkovania. Obe strany sa v spore obrátili na súd. Prípadnú exekúciu pre mesto Polaček vylúčil s tým, že na to nie je žiadny dôvod.

Na rozhodnutie súdu reagovala vo štvrtok aj parkovacia firma. “Spoločnosť EEI od začiatku tohto sporu poukazuje na fakt, že nie je možné dosiahnuť právny stav krokmi, ktoré sú protiprávne a nerešpektujú rozhodnutia súdov.

Bez ohľadu na 15-dňovú lehotu na odvolanie je rozhodnutie vykonateľné už jeho doručením. Spoločnosť EEI sa tak ako doteraz bude riadiť právom a rozhodnutiami súdov,” uviedol hovorca spoločnosti Peter Hollý.

Príjmy za parkovné pre mesto v tomto roku do polovice mája podľa Polačeka predstavujú zhruba 210.000 eur zahrňujúc platby cez SMS-ky, QR-kódy a mestské automaty spustené od začiatku tohto mesiaca.

Primátor sa na tlačovej konferencii vrátil aj k nedohode pri kolektívnom vyjednávaní v Dopravnom podniku mesta Košice (DPMK). Oznámil, že ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny už určilo na základe požiadavky vedenia podniku sprostredkovateľa, ktorý má pomôcť dosiahnuť dohodu.

Polaček očakáva, že odborári budú mediátora akceptovať a komunikovať s ním.

 

- Reklama -