Rada Európskej únie odobrila slovenský plán obnovy

0
Archív. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen (na snímke s premiérom E. Hegerom) pred troma týždňami na návšteve Slovenska Plán obnovy hodnotila pozitívne. (Foto: SITA/Branislav Bibel)

Rada Európskej únie odobrila Slovensku plán obnovy. Schválenie Radou prichádza po tom, ako plán pozitívne vyhodnotila Európska komisia. Ako uvádza sekcia plánu obnovy na sociálnej sieti, tým sa ukončil schvaľovací proces. Budeme tak jednou z prvých krajín, ktorá získa financie na realizáciu kľúčových reforiem a investícií, ktoré sú dôležité pre udržateľnú a konkurencieschopnú budúcnosť Slovenska a pre rýchle zotavenie z krízy.

Pri tejto príležitosti pred tromi týždňami na Slovensko prišla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen. Ocenila rýchlosť, keďže Slovensko bolo jednou z prvých krajín, ktorá plán obnovy odovzdala. Vyzdvihla kvalitu, keďže plán predstavuje dobre cielené politické opatrenia a ide o konzistentný balík reforiem a investícií, ktoré sa vzájomne posilňujú vďaka silnému reformnému náboju.

Ministri hospodárstva a ministri financií EÚ dnes prijali prvý súbor vykonávacích rozhodnutí Rady o schválení národných plánov obnovy a odolnosti. Belgicko, Dánsko, Francúzsko, Grécko, Lotyšsko, Luxembursko, Nemecko, Portugalsko, Rakúsko, Slovensko, Španielsko a Taliansko dostali zelenú na využívanie finančných prostriedkov EÚ určených na podporu obnovy a odolnosti s cieľom posilniť svoje hospodárstva a zotaviť sa z dôsledkov pandémie COVID-19. Prijatie vykonávacích rozhodnutí Rady o schválení uvedených plánov umožňuje členským štátom podpisovať dohody o grantoch a úveroch, ktoré umožnia predbežné financovanie až do výšky 13 %.

- Reklama -