Slovensko nevie vyčerpať eurofondy. Bude schopné využiť peniaze z Plánu obnovy? Ekonóm Šebo to vidí takto…

0
Ján Šebo, ekonóm, analytik. Foto: umb.sk

Netreba pliesť jablká s hruškami. Čo je to vlastne Plán obnovy? A čo určite Plán obnovy nie je? “Nie je refundáciou nákladov vynaložených za účelom kompenzácie zatvorených prevádzok. Jeo tom, ako meníme štruktúru ekonomiky,” vysvetľuje pre ParlamentneListy.sk ekonóm Ján Šebo.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová priniesla počas pondelkovej návštevy Slovenska vynikajúcu správu: Európska únia schválila pre Slovensko financie na Plán obnovy. Čo to vlastne znamená?

Je dobrá správa pre Slovensko v tom, že musíme robiť reformy. Peniaze z Plánu obnovy sú viazané na reformné kroky a tie reformné kroky znamenajú zmenu nejakých parametrov. V rôznych oblastiach, ale zmenu niečoho. Takže nieže my vám zaplatíme a vy niečo urobíte, ale v dosiahnete zmenu a my vám to zaplatíme. Je to veľmi dobrá vec.

Bývalý minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) vyhlásil, že to nie je slovenský, ale bruselský Plán obnovy. Chýbajú mu tam peniaze na pandémiou zasiahnutý gastrosektor a cestovný ruch, pre poľnohospodárov, pôdohospodárov, malých podnikateľov a živnostníkov… Čo vy na to? O tom asi nemal byť Plán obnovy, či?

Plán obnovy ale nie je refundáciou nákladov vynaložených za účelom kompenzácie zatvorených prevádzok. To si myslím, že každý vie, že Plán obnovy nie je refundácia niečoho, čo bolo v minulosti, ale je o tom, ako meníme štruktúru ekonomiky a štruktúru fungovania štátu. Toto je podstatné – fungovania štátu do budúcnosti. Takže to, že to tam nie je, je super, lebo to si máme “zatiahnuť” my sami v rámci našich zdrojov. Ak to pán Kamenický teda vidí tak ako hovorí, asi by si mal preštudovať Plán obnovy.

Toto jeho vyjadrenie pôsobilo skôr politicky než odborne tuším…

Áno. Nemôžete chcieť od reformného plánu, aby vám refundoval náklady minulých období, to asi naozaj nie.

Súčasný minister financií Igor Matovič uviedol, citujem: “Európska komisia slávnostne oznámila, že nám schválila Plán obnovy v hodnote 6,3 miliardy eur. Nuž dnešné prepočty hovoria o výpadku cca 900 miliónov. Dôvod – pokles slovenskej ekonomiky v minulom roku bol výrazne nižší ako v priemernej EÚ krajine. Inak povedané – naša pomoc ekonomike zabrala lepšie ako v iných EÚ krajinách, viac sa jej tým pádom darilo … a preto dostaneme cez Plán obnovy pomoc z EÚ menšiu.” Čo hovoríte na toto vyjadrenie?

Opäť – čo je to Plán obnovy? Plán obnovy je poskytnutie nenávratných finančných prostriedkov na zmenu štruktúry hospodárstva. To, že nám ekonomika rastie pomalšie alebo rýchlejšie, nie je základom pre prehodnotenie parametrov, na základe ktorých získavate zdroje z Plánu obnovy. Takže to vyvracia tvrdenia ministra financií.

Čo sa stane, ak reformy nestihne Slovensko realizovať?

To je podstatné – ak Slovensko nevyčerpá peniaze z Plánu obnovy, bude to len a len z toho dôvodu, že nebudeme schopní realizovať tie zásadné systémové zmeny, alebo reformy, alebo zmeny nejakých parametrov, na ktoré sme sa zaviazali. Či nám ekonomika bude rásť rýchlejšie alebo pomalšie, to nemá nič spoločné s Plánom obnovy.

O čom to teda ten minister a exminister rozprávajú?

Ja neviem, skôr by mali jednotliví rezortní ministri začať vysvetľovať ako budú riešiť zmenu tých parametrov, čo sa zaviazali v rámci plánu obnovy. To znamená: veda, výskum, inovácie – tam ide veľké množstvo zdrojov.

Je tu ešte jedna veľmi dôležitá otázka, kde ma veľmi zaujíma váš názor: Slovensko nie je schopné čerpať eurofondy. Bude teda schopné čerpať peniaze z Plánu obnovy?

Ak sú eurofondy naviazané na schválené programy, ktoré hovoria: toto urobíme a toto ideme čerpať a nie sme schopní čerpať…. Tak Plán obnovy hovorí: toto zmeníme a takto sa posunieme vpred a tam máme byť schopní čerpať?

Nechcem byť akademický, ale budem. V rámci riadenia verejných financií sú tri úrovne: prvá je úroveň hospodárnosti, teda či sme schopní nakúpiť niečo lacnejšie ako to deklarujeme, to je Útvar hodnoty za peniaze. Druhá úroveň je – sme schopní dosiahnuť viacej výstupov za nakúpené zdroje? – a to sú eurofondy. Plán obnovy ide na tretiu úroveň – sme schopní za poskytnuté zdroje niečo zmeniť? – či už je to veda, vzdelávanie, ide o to, či sme schopní zmeniť statusové veci a to je najvyššia úroveň a tá vyžaduje veľmi vysokú úroveň efektívnosti.

Takže ak niekto tvrdí, že je nižšia pravdepodobnosť vyčerpania zdrojov z Plánu obnovy ako zo zdrojov z eurofondov, tak má pravdu.

- Reklama -