Cestovanie za hranice sa obmedzovať nebude, pendlerom sa ale výrazne zmení status

0
minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) Foto: TASR

Cestovanie mimo hraníc Slovenskej republiky sa zatiaľ obmedzovať nebude. Potvrdil to minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) po rokovaní Ústredného krízového štábu. „Vstupenkou bude očkovanie. Alebo potom registrácia v takzvanej ehranici s potvrdeným PCR testovaním,“ povedal Lengvarský a vyzval ľudí na očkovanie.

Čo sa výrazne obmedzí, je status pendlerov. Pri vstupe budú podľa Lengvarského potrebovať očkovanie alebo registráciu v e-hranici. Uvažuje sa aj o tom, že by pravidlá pre pendlerov neplatili pre ľudí, ktorí prichádzajú z čiernych krajín. Mali by rovnaké pravidlá, ako ľudia, ktorí nemajú štatút pendlerov.

Výhody sa rušia aj ľuďom, ktorí prekonali covid. Ľahší prístup na Slovensko, budú mať, naopak, očkovaní ľudia. Ak príde zaočkovaná osoba, bude sa musieť prihlásiť do e-hranice. Neočkovaní musia mať pri vstupe okrem registrácie aj termín na PCR test. „Nepustia vás na Slovensko, kým nebudete registrovaní a objednaní na PCR testovanie,“ povedal Lengvarský.

Úrad verejného zdravotníctva pripravuje aj vyhlášku, ktorá upraví vstup na Slovensko a to, čím všetkým sa pri vstupe budú musieť ľudia preukázať. Potom sa má podľa ministra vnútra Mikulca povedať, či sa obmedzí počet hraničných priechodov a ako sa sprísnia kontroly. Odkedy by sa pravidlá mali sprísniť, nepovedali.

Podľa policajného prezidenta ak budú musieť na hraniciach policajti skontrolovať každé jedno auto a všetky osoby v ňom, treba rátať so zdržaním. „Sme pripravení to vo veľmi krátkom čase spustiť. Samozrejme, na úkor iných činností, ktoré dnes štandardne zabezpečujeme,” zdôraznil šéf polície.

Na COVID pasy by mali policajti dostať čítačky. Kovařík priblížil, že má ísť o mobily a práve prebieha obstarávanie.

-red, SITA

- Reklama -