Kauza Kuciak: Najvyšší súd zrušil nevinu Kočnera a Zsuzsovej, prípad sa vracia na Špecializovaný súd

0
Foto: SITA/Branislav Bibel

Najvyšší súd SR zrušil rozsudok Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) zo septembra minulého roka v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a vraždy Petra Molnára. Senát zároveň vrátil konanie do Pezinka na ŠTS. Konkrétne má prvostupňový súd opätovne prejednať obžalobu voči Marianovi Kočnerovi a Alene Zsuzsovej. V prípade Tomáša Szabóa síce pôvodný trest 25 rokov zrušil, nahradil ho však rovnakým. Dôvodom boli textové chyby vo výroku o vražde podnikateľa Petra Molnára.

Odvolací súd zároveň nezistil dôvody na to, aby odňal prípad senátu Ruženy Sabovej. Podľa najvyššieho súdu totiž nebol zistený zámer, že by ŠTS chcel nejakým spôsobom mariť dokazovanie. Rozhodnutie Najvyššieho súdu SR je právoplatné.

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v septembri minulého roka uložil v tomto prípade bývalému policajtovi Tomášovi Szabóvi za účasť na vražde trest 25 rokov väzenia. Ďalších obžalovaných, konkrétne Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú, naopak, oslobodil. Podľa verdiktu súdu totiž neexistoval na uznanie ich viny dostatok dôkazov.

- Reklama -