EÚ: Kresťanská únia vníma správu Európskeho parlamentu ako hrubý zásah do kompetencií štátov

0
členka klubu OĽANO a predsedníčka Kresťanskej únie Anna Záborská (Foto: SITA/Branislav Bibel)

Kresťanská únia (KÚ) vníma správu Európskeho parlamentu (EP) o situácii v oblasti sexuálneho a reprodukčného zdravia a práv v Európskej únii v rámci zdravia žien ako hrubý zásah do kompetencií členských štátov. Informovala o tom Katarína Poláčková z KÚ. Dodala, že parlamentní poslanci KÚ spolu s ďalšími poslancami z Národnej rady SR (NR SR) z klubu strany Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a hnutia Sme rodina podali návrh uznesenia, ktorý zdôrazňuje suverenitu Slovenska. O správe, na ktorú ich uznesenie reaguje, má EP rokovať budúci mesiac.

„Navrhované uznesenie, ktoré predkladáme v NR SR, je vyslaním jasného signálu smerom k Európskemu parlamentu, že poskytovanie zdravotnej starostlivosti, ako aj výchova a vzdelávanie patria do kompetencii členských štátov,“ vysvetlila Poláčková. Priblížila, že týmto chcú deklarovať, že suverenita v týchto oblastiach je pre Slovensko kľúčová. Podľa KÚ majú podobný názor aj niektorí slovenskí europoslanci.

Mimoparlamentné Kresťansko-demokratického hnutie (KDH) víta iniciatívu KÚ v súvislosti s danou správou. „KDH sa na pôde Európskeho parlamentu dlhodobo zasadzuje za dôsledné dodržiavanie tohto princípu. Aj v súvislosti s prebiehajúcou Konferenciou o budúcnosti Európy zdôrazňujeme nevyhnutnú potrebu iniciovať diskusiu o tom, aby európske inštitúcie nezasahovali do výlučných právomocí členských štátov či už v legislatívnych, alebo nelegislatívnych krokoch“, reagovala europoslankyňa Miriam Lexmann (EĽS/KDH). Ako uviedla hovorkyňa KDH Lenka Halamová v tlačovej správe, europoslankyňa osobne apelovala aj na premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO), aby túto otázku otvoril na rokovaniach s partnermi z ostatných členských krajín EÚ.

- Reklama -