Izrael: Palestínska raketa zabila dve Izraelčanky, pri úderoch izraelskej armády v Gaze zomrelo 28 ľudí

0
Paľba rakiet z pásma Gazy a nálety na územie pokračovali takmer nepretržite celý deň. (Foto: SITA/AP Photo/Khalil Hamra)

Konfrontácia medzi Izraelom a palestínskou militantnou organizáciou Hamas, ktorú vyvolalo napätie v Jeruzaleme, sa v utorok zintenzívnila. Izrael podnikol nové letecké údery proti Pásmu Gazy a palestínski militanti vypálili na územie Izraela stovky rakiet. Zahynuli pri tom niekoľkí militanti a civilisti v Pásme Gazy a dve obyvateľky Izraela. Útoky raketami na Izrael a odvetné letecké údery pokračovali takmer nepretržite celý deň a zmenili sa na jedny z najintenzívnejších bojov medzi Izraelom a Hamasom od vojny z roku 2014.

Od pondelkového večera v Gaze zahynulo 28 Palestínčanov, vrátane 10 detí a jednej ženy. Uviedli to miestni zdravotníci. Izraelská armáda vyhlásila, že najmenej 16 zo zabitých Palestínčanov boli militanti. V meste Aškelon na juhu Izraela raketa vypálená z Gazy zabila dve ženy v ich dome. Najmenej desiati Izraelčania od pondelka večera utrpeli zranenia.

Bojom medzi Hamasom a Izraelom predchádzali strety medzi Palestínčanmi a izraelskými bezpečnostnými zložkami najmä v Jeruzaleme. Zranenia počas nich utrpelo viac ako 700 Palestínčanov, pričom takmer 500 z nich ošetrili v nemocniciach. Strety vypukli počas víkendu v blízkosti mešity al-Aksá, na posvätnom mieste v jeruzalemskom Starom meste, ktorému hovoria židia Chrámová hora a moslimovia Vznešená svätyňa. To býva často zdrojom izraelsko-palestínskeho násilia, pričom je považované za tretie najposvätnejšie miesto islamu a vôbec najposvätnejšie miesto judaizmu. Lokalita sa nachádza vo východnom Jeruzaleme, ktorý v roku 1967 anektoval Izrael.

- Reklama -