Francúzska značka L’Oréal odstráni z produktov slová ako “bieliaci” či “svetlý”

0
L'Oreal
(Foto: Gareth Cattermole/L'Oreal Paris)

Francúzsky kozmetický gigant L’Oréal odstráni z obalov svojich produktov slová ako “bieliaci” či “svetlý”. Urobí tak v reakcii na celosvetové protesty proti rasizmu, uviedla v sobotu agentúra AFP.

 “Skupina L’Oréal sa rozhodla odstrániť z obalov svojej pleťovej kozmetiky slová ako ‘biely/bielenie’, ‘svetlý/zosvetlenie’ či ‘bledý’,” píše sa vo vyhlásení.  
 Toto oznámenie nadväzuje na štvrtkové rozhodnutie značky Unilever, ktorá v Indii a Bangladéši premenuje krém na zosvetlenie pleti s názvom Fair & Lovely (Svetlý a krásny).
Unilever vysvetlil, že v tomto názve prestane používať slovo ‘fair’ (svetlý), pretože sa “zaviazal, že bude oslavovať všetky odtiene pleti”.
Tlak na kozmetické či potravinárske spoločnosti, aby v niektorých prípadoch zmenili svoje názvoslovie, sa začal po vypuknutí protestov vyvolaných násilnou smrťou Afroameričana Georgea Floyda a sformovaní sa v podstate už celosvetovo pôsobiaceho hnutia Black Lives Matter.
 Firma Johnson & Johnson tak napr. minulý týždeň oznámila ukončenie výroby niektorých produktov radu Neutrogena a Clean & Clear, ktoré sa v Ázii a na Blízkom východe predávajú ako krémy na redukciu tmavých škvŕn.
Niekoľko amerických spoločností zvažuje úplnú zmenu log svojich značiek. Jednou z nich je spoločnosť Mars, ktorej značka Uncle Ben’s má ako logo podobizeň Afroameričana.

- Reklama -