Voľby klopú na dvere, treba rozdávať istoty! Dnes bol na Slovensku deň D. Premiér odštartoval druhú várku sociálnych darčekov pre ľudí. Poďme si teda tento balíček rozdeliť na drobné. Komu Fico dal a komu vzal? Hodnotí analytik Ďurana

0
Premiér Fico odštartoval druhý sociálny balíček (Autor: SITA)

Premiér Robert Fico dnes predstavil svoj „2. vládny balíček pre ľudí“. „Pripravované opatrenia z druhého sociálneho balíčka vlády nepôjdu na úkor dlhu alebo deficitu. Celkovo by mala vláda na všetky tri sociálne balíky minúť jednu miliardu eur. Peniaze na ich financovanie chce použiť z lepšieho výberu daní a z boja s daňovými únikmi,“ vyjadril sa na tlačovke.

Adresnosť a efektivita príspevkov je otázna

Čo si o tom myslí analytik Radovan Ďurana? „Sú to práve občania, ktorí oproti roku 2012 zaplatia v tomto roku na daniach a odvodoch o približne 2,5 miliardy eur viac. Sociálne balíčky pochádzajú z týchto peňazí a veľká časť tohto nárastu vznikla zvýšením daňového alebo odvodového zaťaženia. Vláda mohla a podľa zákona aj mala znižovať DPH na 19 percent. Neurobila to. Teraz len vracia občanom to, čo im vzala. Otázna ostáva adresnosť a efektivita použitých príspevkov,“ povedal pre portál .týždeň Radovan Ďurana.

Sociálny balíček nie je darom štátu občanom. To, čo ľuďom štát zobral, im iba dáva späť

„Sociálny balíček nie je darom štátu občanom, ale je to len prerozdelenie. To, čo občania zaplatili na daniach, to im len štát dáva späť,“ tvrdí analytik. Problém vidí v adresátoch pomoci. Kľúčovým problémom všetkých sociálnych balíčkov je, že by bolo možno lepšie, keby štát nebral ľuďom peniaze, ale nechal ich samých rozhodnúť, na čo ich chcú využiť. Ako príklad Ďurana uviedol platenie materského príspevku. „V novom balíčku by sa mal zvýšiť zo 65 percent na 70 percent, pričom sa nehovorí o tom, že práve táto vláda znížila strop pre výšku materského príspevku. Zároveň však významne znížila výšku odvodov, ktoré sa na materský príspevok platia. Čiže je to zvyšovanie dávky, ktorému predchádzalo zvyšovanie odvodov a daní,“ hovorí Radovan Ďurana.

Celé video si môžete pozrieť TU

- Reklama -