Vláda podporila miliónom eur 61 projektov v obciach okresu Veľký Krtíš

0
Peter Pellegrini (Autor: TASR)

Ako uviedol na tlačovej konferencii po zasadaní vlády premiér Peter Pellegrini (Smer-SD), prostriedky poputujú najmä na rekonštrukciu miestnych komunikácií a chodníkov, kde smeruje 270.000 eur, zvyšok ide predovšetkým na obnovu obecných úradov a kultúrnych domov, ale aj verejných osvetlení či obecných rozhlasov. Poskytnuté sumy sú v rozmedzí od 3000 do 60.000 eur.

Ako premiér ďalej konštatoval, za uplynulé dva roky pritieklo do okresu aj asi 12 miliónov eur z eurofondov. Peniaze dostali najmä poľnohospodárske podniky a farmy, ale značná časť bola nasmerovaná aj do rozvoja cestnej infraštruktúry. 

Cieľom akčného plánu, ktorý pre okres Veľký Krtíš schválila vláda na svojom výjazdovom zasadnutí v septembri 2016, bolo vytvoriť do roku 2020 celkom 822 pracovných miest. K 30. aprílu 2018 sa ich podarilo vytvoriť 551. Nezamestnanosť v okrese pri tom zaznamenala od konca roku 2015 výrazný pokles, a to zhruba o desať percent na súčasných 8,32 percenta.

Ešte pred samotným zasadaním vlády sa ministri zišli na rokovaní so starostami okresu. Podľa Pellegriniho zástupcovia samospráv označili za jednu z najväčších bŕzd pri ich práci zákon o verejnom obstarávaní, ktorý im pre nízke limity neumožňuje rýchlo riešiť problémy, ktoré vyžadujú okamžitú nápravu. Vláda si už avizovanou zmenou tohto zákona sľubuje aj rýchlejšiu podporu regionálneho zamestnávania. 

“Zhodli sme sa so starostami a primátormi aj o potrebe zmeny zákona o slobodnom prístupe k informáciám, pretože stále sme svedkami šikanózneho správania sa určitých ľudí, ktorí zneužívajú tento systém na to, aby si od samospráv vyžadovali absolútne nerelevantné informácie, čo nemá žiadny súvis s verejnou kontrolou,” pripomenul premiér.

- Reklama -