Vláda Pellegriniho získala dôveru, podporilo ju 81 poslancov

0
Peter Pellegrini (Autor: TASR)

Pellegriniho kabinet podporili všetci prítomní poslanci Smeru-SD, SNS aj Mosta-Híd. K podpore sa pridala aj trojica nezaradených členov snemovne Alena Bašistová, Martina Šimkovičová a Rastislav Holúbek. Nezaradení poslanci Igor Janckulík a Peter Marček sa zdržali. Všetci ostatní boli proti.

Nová vláda schválila svoj program v rovnaký deň (22.3.), ako ju prezident Andrej Kiska vymenoval. Ide o takmer totožný dokument, aký pred dvoma rokmi prijala tretia vláda Roberta Fica (Smer-SD). Sú v ňom teda aj neaktuálne resp. už splnené sľuby. Pellegrini to vysvetľoval potrebou šetriť čas a kontinuitou po predošlom kabinete.

Samotná rozprava o vládnom programe sa niesla v znamení opozičnej kritiky, keďže z koaličných poslancov sa do debaty okrem občasných faktických poznámok neprihlásil nikto. Pasivitu koalícia vysvetľovala jednak tým, že všetko k vládnemu programu povedali už pred dvoma rokmi a zároveň snahou “nestupňovať napätie reakciami na opozičné invektívy”.

Opoziční poslanci hovorili o množstve káuz členov novej vlády, o požiadavkách ľudí na námestiach a o potrebe predčasných volieb, v ktorých vidia jediné poctivé riešenie súčasnej politickej krízy. Na druhej strane premiér, ktorý v pléne vystúpil ešte minulý týždeň, menovanie svojho kabinetu označil za míľnik, ktorý by mal opäť nastoliť stabilitu a obrátiť pozornosť na skutočné problémy ľudí.

- Reklama -