Verdikt ESĽP o homosexuálnych partnerstvách nás zatiaľ nezaväzuje, vyhlásilo ministerstvo spravodlivosti

0
Tomáš Borec, minister spravodlivosti (Autor: SITA)

„Výklad Dohovoru, ktorý európsky súd v rozsudku voči niektorému zo štátov urobí, je záväzný pre podobné situácie v iných štátoch po tom, ako tento rozsudok nadobudne právoplatnosť. V tomto prípade ide o rozsudok sedemčlennej komory európskeho súdu, ktorý zatiaľ nie je právoplatný,“ uviedla Pirošíková. Podľa nej nie je vylúčené, že talianska vláda požiada o predloženie prípadu na opätovné preskúmanie 17-člennej veľkej komore európskeho súdu.

Slovensko a Taliansko majú odlišnú situáciu

Zástupkyňa SR pred ESĽP tiež upozorňuje na to, že európsky súd v tomto rozsudku pri konštatovaní porušenia článku 8 Dohovoru poukázal na široký priestor štátov pre voľnú úvahu v tejto oblasti, pričom významnú mieru zohrali rozhodnutia najvyšších súdnych orgánov Talianska, podľa ktorých by mala byť osobám rovnakého pohlavia poskytnutá určitá forma právnej ochrany. „Vzal do úvahy aj prieskumy verejnej mienky v tejto oblasti, preto nie je možné jednoznačne tvrdiť, že situácia v SR je totožná so situáciou, ktorú ESĽP posudzoval v talianskom prípade,“ dodala Pirošíková.

Taliansko prehralo súdny spor s homosexuálnymi dvojicami

Taliansko porušuje odmietavým postojom k partnerstvám osôb rovnakého pohlavia právo na rešpektovanie súkromného a rodinného života, skonštatoval Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu. Súčasne vyzval Taliansko, aby partnerstvá osôb rovnakého pohlavia právne uznalo. Súd rozhodoval na základe žaloby troch homosexuálnych dvojíc, ktorým musí taliansky štát podľa verdiktu ESĽP uhradiť po 5 000 eur odškodného a súdne trovy. Sudcovia v rozhodnutí konštatovali, že aktuálna právna úprava v Taliansku poskytuje homosexuálom malú ochranu a nie je spoľahlivá. Aj v niekoľkých obciach, kde existuje možnosť registrovaného partnerstva, má podľa súdu čisto symbolický charakter.

V oboch krajinách nie sú homosexuálne partnerstvá právne akceptované

Taliansko je spolu so Slovenskom jednou z mála členských krajín Európskej únie, v ktorej partnerstvá osôb rovnakého pohlavia nie sú právne akceptované. Súčasná vláda premiéra Mattea Renziho homosexuálne manželstvá nepodporí, avšak do konca tohto roka by chcela presadiť registrované partnerstvá. Všetky podobné pokusy však doteraz stroskotali na odpore opozície ako aj katolíckej cirkvi, ktorá má v krajine tradične silný vplyv.


 

- Reklama -