Spoločnosť Google označuje na svojich mapách rómske osady. Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák nechápe prečo

0
Ilustračné foto: rómska osada neďaleko obce Rudňany (Autor: ReproFoto: youtube)

Populárnu funkciu máp od Googlu s názvom Street View môžete použiť aj na to, aby ste sa pozreli do niektorej z desiatok zmapovaných rómskych osád na Slovensku. Od dedín a obcí sú zväčša oddelené a tvoria ich skupinky chatrčí postavených z najrôznejších materiálov. Tieto miesta nesú na online mapách od Googlu spoločné označenie „rómska osada“. Na mape Slovenska ich vyhľadávač rozpoznáva desiatky, aj keď podľa odborníkov ich je v skutočnosti oveľa viac.

Splnomocnencovi vlády pre rómske komunity prekáža najmä označenie rómske osady, ktoré použil Google. Peter Pollák tvrdí, že nechápe dôvod, prečo by mali byť na mapách zvlášť označené práve rómske osady. „Neviem, čo viedlo Google k tomu, aby upozorňoval zvlášť na rómske osady,“ uviedol Pollák pre portál Aktuality.sk. Podľa neho sa dajú rómske osady lokalizovať aj bez použitia máp od Googlu. Od roku 2013 totiž na Slovensku existuje verejne dostupný Atlas rómskych komunít. „Slúži nám, aby sme vedeli, kam máme nasmerovať naše aktivity a práce, ale nerozumiem, prečo má evidované rómske osady aj Google,“ odôvodnil existenciu Atlasu rómskych komunít Pollák.

Atlas rómskych komunít z roku 2013 si môžete pozrieť TU

Google sa bráni

„Mapy Google umožňujú používateľom vyhľadávať miesta, zobraziť trasy a v neposlednom rade aj objavovať svet okolo nás, či už ide o reštaurácie a firmy v okolí alebo konkrétnu lokalitu,“ uviedla PR manažérka spoločnosti Google pre Českú republiku a Slovensko Martina Joneková. Označovať zvlášť rómske osady na mapách dostupných na internete je prinajmenšom zvláštne aj podľa neziskovej organizácie Zdravé komunity, ktorá sa dlhodobo venuje rómskej problematike a začleňovaniu Rómov do spoločnosti. „Prekvapujúce je, že takéto označenia využívajú iba pri Rómoch a neoznačujú etnicky aj obce s početnou maďarskou či rusínskou komunitou,“ poznamenal Rudolf Sivý z „neziskovky“ Zdravé komunity.

Celý článok si môžete prečítať TU

- Reklama -